Европарламент

Поредна международна организация се обяви в подкрепа на петицията внесена от ДПС

Най-голямата организация представляваща правата на малцинства и етническите групи в Европа критикува забраната за използване на майчин език по време на предизборна кампания в България

Федералният съюз на европейските националности (ФСЕН), която включва 90 организации от 33 европейски държави остро осъжда забраната за използване на език различен от официалният български по време на предизборна кампания. От организацията считат забраната за недопустима, тъй като ограничава правото на гражданите на политическо участие на техния майчин език.

Фактът, че в България, на лицата принадлежащи към малцинствата може да бъде наложена санкция за използването на собствения им майчин език, по време на предизборна кампания, е в противоречие с принципа на равенство, прогласен от Конституцията на Република България. Според президентът на организацията Лорант Винче наложената забрана нарушава и правото на свободно изразяване на гражданите.

Забраната за използването на език, различен от българския по време на предизборна кампания е в явно нарушение на правата и противоречи на ценностите залегнали в редица договори на Европейския съюз, в частност, Европейската конвенция за правата на човека и основните свободи /ЕКПЧС/ и Хартата на основните права на Европейския съюз, по които България е страна. Според Европейския съд по правата на човека, регулаторна рамка, състояща се от обща забрана за използване на неофициални езици, съчетана с наказателни санкции не може да се счита за съвместима с основните ценности на демократично общество, което включва свободата на словото, закрепено в чл.10 /ЕКПЧС/.

Федералният съюз на европейските националности приветства внесената от евродепутата Илхан Кючюк петиция срещу дискриминационното ограничение и призовава за нейната подкрепа, подчертавайки, че следва да се насърчи активното участие на малцинствата в изборния процес в България.

Линк към писмото:

https://www.fuen.org/news/single/article/fuen-protests-against-language-ban-during-election-campaigns-in-bulgaria/

https://www.facebook.com/FUEN.FUEV.UFCE/

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност