20glasuvay

Европарламент

Илхан Кючюк: Свидетели сме на безпрецедентно обединение на различни религиозни и етнически групи в името на мира и териториалната цялост на Ирак

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар

Уважаеми Колеги,

Офанзивата към град Мосул е забележителна не само поради светкавичната си скорост, но и поради значението и в глобален мащаб. Свидетели сме на безпрецедентно обединение на различни религиозни и етнически групи в името на мира и териториалната цялост на Ирак. Сунити, шиити, кюрди и християни са заедно в борбата срещу последният голям бастион на “Ислямска държава” в Ирак.

За съжаление, трябва да признаем че, военната интервенция срещу Мосул поставя пред сериозно хуманитарно изпитание многобройното цивилно население. Повече от един милион души са буквално заложници на терористите от „Ислямска държава“, като дори деца и жени биват използвани за живи щитове. Тази ситуация в краткосрочен план може да отприщи нова бежанска вълна и смятам за изключително важно да се гарантира максималната защита на цивилното население по време на военните действия.

Необходимо е също така да продължим да работим съвместно и международната общност да подкрепя иракското правителство с хуманитарна помощ по време на текущите операции. Мирното население в региона се нуждае от нашата помощ и ЕС трябва да бъде активен актьор в реализирането на мирния план в Ирак.

Благодаря!

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност