20glasuvay

Европарламент

21 месеца по-късно: Петицията срещу забраната за агитация на майчин език е качена на портала на ЕП, всеки може да я подкрепи


„Тук има една привилегированост на езиците, една дискриминация по отношение на езиците. Нарушават се основни човешки права и свободи . Какво ни остава като ни вземат и майчиният език?!“, този въпрос повдигна евродепутатът Неджми Али по време на заседание на Комисията по петиции на Европейския парламент на 23 февруари 2015 година.
21 месеца по-късно, благодарение на общите усилия на евродепутатите от ДПС, петицията срещу забраната за агитация на майчин език може да бъде подкрепяна официално от всеки. Тя бе внесена от Илхан Кючюк, в качеството му на заместващ член на Комисията по култура и образование на Европейския парламент.
„Разбира се, че ние говорим всякакви езици, говорим и английски, и френски, и български и наши лидери от Европа са присъствали на наши мероприятия и са изразявали техните послания на съответните езици на които комуникират”, отбеляза още по време на заседанието на Комисията, на което много нейни членове промениха позицията си по темата, Неджми Али.
Евродепутатът от Групата на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) подчерта, че това не е давало поводи за санкции, но от друга страна забраната за агитация на език различен от български по време на предизборна кампания е ставала повод за дискриминационно глобяване. Потърпевши в този смисъл са били депутати от ДПС, които са си позволили да поздравят “нашите баби и дядовци, които са на 60, 70, 80 години и са нямали възможност да изучат официалният език- българския, за да може да бъде разбран, за да могат неговите послания да бъдат разбрани”.
Дебатите по време на заседанието на Комисията по петиции бяха предизвикали сериозна съпротива, като сред опонентите имаше и български евродепутати. Въпреки бурното съпротивление на опонентите петицията получи силна подкрепа и правото да бъде подкрепяна на официалния портал за петиции.
На отправен от евродепутатите от ДПС въпрос относно използването на майчин език по време на предизборна кампания отговорът на Европейската комисия бе ясен и категоричен, уповаващ се на юриспруденцията на Европейският съд по правата на човека: „Свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите. Те предполагат свободен обмен на мнения и информация в периода преди изборите и гарантират, че всички граждани са в състояние да разбират и да участват пълноценно в изборния процес.”
Към настоящия момент всеки желаещ да подкрепи петицията би могъл да го направи, като посети портала, избере Петиция № 0927/2015 и след регистрация да я подкрепи официално.
Нека да припомним също, че според решение на Европейския съд за правата на човека свободни избори са само тези, които гарантират свободното изразяване на волята на избирателите и предполагат свободен обмен на мнения и информация в периода преди изборите.

 

20150601 BG Petition mother language banner

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност