20glasuvay

Европарламент

EВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА В ЗАЩИТА НА БЕЗВИЗОВО ПЪТУВАНЕ ДО САЩ И КАНАДА

 

Евродепутатът Филиз Хюсменова участва в размяна на мнения относно визовата реципрочност с Комисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрос Аврамопулос. Дискусията се проведе в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент. Хюсменова подчерта пред комисар Аврамопулос, че Европейската комисия е отговорна за приемането на нарочен акт за справяне с липсата на визова реципрочност с трети държави – проблем, който засяга милиони европейски граждани в България, Румъния, Хърватска, Кипър и Полша по отношение на САЩ и Канада. Българският евродепутат е докладчик за либералите по тази тема.

Хюсменова припомни, че предвиденият срок е изтекъл, а Комисията е прехвърлила въпроса на Европейския парламент и на Съвета. Тя изрази безпокойството си, че бездействието на Европейската комисия не изглежда оправдано в очите на европейските граждани, особено на тези от засегнатите държави и че в настоящата ситуация, когато европейската солидарност се поставя под въпрос, а евроскептицизмът нараства, гражданите са още по-чувствителни. Европа не би изглеждала добре и пред партньорите си отвъд океана, ако се окаже, че не защитава правата на своите граждани, продължи Филиз Хюсменова. Тя настоя еврокомисар Аврамопулос да коментира как Европейската комисия, която е пазител на Договорите, подбира разпоредбите, които да прилага, а в същото време налага санкции на държавите –членки при неприлагане на правото на ЕС.

В отговора си еврокомисарят заяви, че споделя притесненията на членовете на комисията. Всички ние, от всички институции искаме едно и също нещо – пълна визова реципрочност за гражданите на всички 28 държави – членки, допълни той. Според него приемането на делегиран акт, с който да се суспендира отмяната на визовия режим няма да доведе до постигане на визова реципрочност и че се очаква дипломатическите усилия на Комисията да доведат до положителни резултати с Канада. Що се отнася до САЩ, не е обосновано да се смята, че ще има раздвижване преди встъпването в длъжност на новия президент. Темата обаче остава сред основните ни приоритети, увери той евродепутатите.

Линията на либералите в Европейския парламент по въпроса за визовата реципрочност е твърда – за да бъде разглеждана Европа като сила тя трябва да действа единно, дори това да е дипломатически неудобно и всяко различно третиране на европейски граждани е недопустимо, коментира Филиз Хюсменова.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност