20glasuvay

Европарламент

Неджми Али- новият координатор на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент

 

С откриването на новия парламентарен сезон евродепутатът от Алианса на либералите и демократите за Европа Неджми Али бе избран за координатор на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол в Европейския парламент. В качеството си на координатор Неджми Али ще е основният представител на АЛДЕ в Комисията по бюджетен контрол в ЕП и заедно с другите координатори (представящи останалите политически групи) ще има множество технически правомощия сред които са определянето на докладчиците по различните доклади, назначаването на докладчиците в сянка и ще отговаря за мобилизирането на групата на АЛДЕ в ЕП при гласувания.

Комисията за бюджетен контрол има за цел да гарантира законосъобразността, точността и финансовата стабилност на бюджетните операции и системите за финансов контрол, както и доброто финансово управление на европейския бюджет (икономичност, ефикасност и ефективност). Комисията по бюджетен контрол в ЕП допринася също и за гарантиране на ефективното разходване на средствата на Съюза с цел опазване на интересите на европейския данъкоплатец, като прилага Договора от Лисабон и засилва от своя страна механизмите за контрол, ориентирани към резултатите, постигнати от европейските програми.

Един от основните елементи от работата на Комисията по бюджетен контрол в постигането на горното е т.н. процедура по освобождаване от отговорност, в рамките на която депутатите проверяват какви средства са похарчени от Европейската комисия и другите институции и агенции на ЕС. Тази процедура в годините се превърна в много важен инструмент, с който се оценява как са изразходвани обществените средства и как са изпълнявани проектите на ЕС.

Освобождаването от отговорност се предоставя от ЕП по препоръка на Съвета. Преди да вземе решение, Парламентът проверява финансовите отчети и Годишният доклад за оценка, изготвен от Европейската Комисия, както и Годишния доклад на Европейската сметна палата за това как бюджетът е бил усвоен. В рамките на процедурата по освобождаване от отговорност, съответните комисари отговарят на писмени въпроси на Комисията по бюджетен контрол в се явяват в тази комисия за участие в дискусия.

Европейският парламент по време на пленарни сесии гласува поотделно за освобождаване от отговорност на всяка институция на ЕС, която има своя собствена независима част от бюджета на ЕС. Освен това Европейският парламент гласува поотделно за освобождаване от отговорност на агенциите, съвместните предприятия и Европейския фонд за развитие. 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност