Европарламент

Кандидатът за еврокомисар сър Джулиан Кинг към Филиз Хюсменова: Справедливо е да поставяте въпроса за България в Шенген

 

   Справедливо е да поставяте въпроса за България в Шенген, каза кандидатът за еврокомисар сър Джулиан Кинг в отговор на евродепутата Филиз Хюсменова. Изслушването на кандидата, който ще отговаря за Съюза на сигурността, се състоя на 12 септември по време на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург.  Българският евродепутат  подчерта, че в настоящата геополитическа ситуация България има твърде отговорната и нелека задача по управление на стратегически външни граници на Европейския съюз, а граничните ни служители нямат пълен достъп до някои бази данни, като например Шенгенската информационна система /ШИС/. Хюсменова попита какви нови инструменти се предвиждат за подпомагане разкриването и борбата с трансграничната престъпност и тероризма в държавите - членки с външна граница за ЕС, но извън Шенген. Сър Джулиан Кинг потвърди, че понастоящем базата данни на ШИС се използва само за целите на сътрудничество в сферата на правосъдието, а не и за управление на границите. Според него, въпросът за пълния достъп на България до ШИС е въпрос на присъединяването на страната към Шенген.  Същината на въпроса е доколко е оправдано за колективния интерес на ЕС като цяло, страна като България, която брани външни граници, да се държи вън от Шенгенското пространство - каза кандидат - комисарят. Филиз Хюсменова изрази задоволството си, че след като през юли Европейският парламент гласува доклада за Европейската гранична и брегова охрана, той ще се прилага и спрямо държавите – членки, които не са част от Шенгенското пространство.

   Сър Джулиан Кинг се кандидатира след като британският еврокомисар Джонатан Хил, отговарящ за финансовата стабилност, финансовите услуги и капиталовите пазари,  се оттегли от поста си след Брекзит. 

Кандидатът за еврокомисар сър Джулиан Кинг отговаря на евродепутат Хюсменова

P032350000202-323892

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност