20glasuvay

Европарламент

След анализа на Неджми Али – писмо-становище до лидерите на Европейския съюз и Турция

Групата за приятелство с Турция в Европарламента осъжда опита за преврат и насърчава съвместната работа на Турция и ЕС 

Групата за приятелство с Турция в Европейския парламент категорично осъди опита за преврат и изрази солидарност и подкрепа към турския народ. При изготвянето на писмото-становище групата одобри и помести всички анализи на евродепутата от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) и член на групата за приятелство с Турция Неджми Али. Членовете на групата единодушно подкрепиха предложението на Неджми Али за острата необходимост ЕС и Турция да работят ефективно заедно, за да преодолеят общите предизвикателства, сред които са миграцията, сигурността и енергетиката.

Превода на писмото можете да прочетете тук:

“Ние, членовете на групата за приятелство с Турция в Европейския парламент, категорично осъждаме опита за преврат и изразяваме нашата солидарност и подкрепа към светските, демократични институции на Република Турция. Бихме искали да изразим нашата солидарност към  турския народ  и изказваме нашите най-дълбоки съболезнования към семействата на 265те жертви по време на опита за преврат.

Искрено се надяваме, че политическото единство проявено след опита за преврат, ще доведе до укрепване на демократичния процес чрез засилване на разделението на властите. Загрижени сме за последствията на опита за преврат, изразяващи се в масови уволнения и арести, които биха довели до поляризиране и разногласия в обществото. Най-добрият начин да се излекуват раните от опита за преврат е укрепване върховенството на закона, защитата на човешките права и човешкото достойнство.

Имайки предвид, че Турция преживява едни от най-трудните периоди в своята история, провеждането на един искрен и конструктивен диалог с турското правителство от страна на всички опозиционни партии и на гражданското общество е по-важно от всякога. Необходимо е ЕС и Турция да работят ефективно заедно, за да преодолеят общите предизвикателства, сред които са миграцията, сигурността и енергетиката. Силно подкрепяме ролята на Турция като дългосрочен и надежден член на НАТО.

Силно  препоръчваме на лидерите на ЕС, на Европейската служба за външна дейност и на служителите на Европейската комисия да посетят Турция при първа възможност, за да  бъдат обсъдени всички висящи въпроси, на които няма отговор в ЕС и да бъдат осъзнати въздействието и последиците от опита за военен преврат в Турция.

Призоваваме също съпредседателите на Съвместната парламентарна делегация ЕС-Турция да предприемат необходимите стъпки за спешно възобновяване на дейността на делегацията във възможно най-кратки срокове, с ясна програма и да се даде възможност за един открит диалог.

С оглед на стартирането на новия парламентарен сезон, бихме желали да препотвърдим  поканата си към делегацията от Турския парламент да посети Брюксел с цел да бъдат проведени двустранните срещи, както с членовете на ЕП, така и с длъжностните лица на ЕС, тъй като имахме възможността да обсъдим опита за преврат само по време на извънредното заседание на Комисията по външни работи на ЕП на 19ти юли.

Бихме искали да покажем нашата солидарност и подкрепа към Турция и турския народ в тези трудни времена като се надяваме да бъдат предприети и положени основите на по-задълбочен и конструктивен диалог”, се казва в писмото, подписано от Артис Пабрикс и Исмаил Ертуг, съпредседатели на Групата за приятелство с Турция, и членовете й Неджми Али, Франк Богович, Ана Мариа Кораза Билд, Мариче Схаке, Павл Пок и Джефри Ван Орден.

То е адресирано от една страна до Президента на Република Турция, до Премиера на Република Турция, Министъра по външни работи на Република Турция, Министъра по Европейски въпроси на Република Турция, до Председателя на турския Парламент и на Посланика на Република Турция, и от друга страна до Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, Председателя на Европейската комисия- Жан Клод Юнкер, Председателя на Европейския съвет- Доналд Туск, Председателя на Европейския парламент- Мартин Шулц и Комисаря по европейска политика  за съседство и преговори за разширяване-Йоханес Хан.

След анализа на Неджми Али – – писмо-становище до лидерите на Европейския съюз и Турция

Statement_Friends_of_Turkey_coup_attempt_02092016.pdf

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност