Европарламент

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: НЕОБХОДИМИ СА МЕРКИ, ГАРАНТИРАЩИ ЕФЕКТИВНО ПРИЛАГАНЕ НА ПРАВАТА НА МАЛЦИНСТВАТА

Необходими са мерки, гарантиращи ефективно прилагане на правата на малцинствата в Европейския съюз, заяви в изказването си в пленарната зала на Европейския парламент Филиз Хюсменова. Евродепутатът и зам.-председател на ДПС се включи в разискванията по Доклад относно минимални стандарти за малцинствата в Европейския съюз.

Хюсменова посочи, че приблизително 8% от гражданите на Съюза принадлежат към малцинствa и приблизително 10% говорят регионален или малцинствен език и че Европейският съюз е мозайка от култури, езици, религии, традиции, формиращи многообразната общност от граждани, обединени от основните ни ценности.

Според нея, международните споразумения и правото на Съюза осигуряват уредба на правата на малцинствата, но може значително да се подобри начинът, по който защитата на правата им се осъществява на практика. Следва да се отчитат данните за системни и институционални прояви на дискриминация, тормоз и дори насилие, допълни тя.

Филиз Хюсменова определи доклада за правилна стъпка в посока на ефективната защита на правата на малцинствата в Европейския съюз, най - вече заради предложението Европейската комисия да изготви обща рамка на минимални стандарти на Съюза за защитата на малцинствата, която да съдържа измерими цели, редовен мониторинг и санкции.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност