Европарламент

Евродепутатът Илхан Кючюк: Вярвам, че задълбочаването на партньорството ЕС-Китай ще от съществено значение за справянето с глобалните предизвикателства

Благодаря г-жо Председател,

Г-жо Могерини,

Уважаеми колеги,

Несъмнено Китай е един от най-важните стратегически партньори на Европейския съюз. Приветствам прогреса, който беше постигнат в стратегическото партньорство между ЕС и Китай. Вярвам, че задълбочаването на това партньорство ще създаде много нови възможности и ще от съществено значение за справянето с глобалните предизвикателства, общите заплахи свързани със сигурността, климатичните промени, световния икономически растеж и насърчаването на многостранните отношения.

От друга страна, ЕС многократно заявява, че човешките права, демокрацията и върховенството на закона са в центъра на своите отношения с трети страни, включително и със стратегически партньори какъвто е Китай. За съжаление обаче, в Китай човешките права продължават да не са на нужното ниво. Властите трябва да спрат репресиите срещу защитниците на човешките права, активистите, етническите и религиозните малцинства.

Силно вярвам, че строгите ограничения върху мюсюлманските и християнските религиозни обичаи и традиции, пълната забрана на малцинствените езици и култура, какъвто е и случая с уйгурската общност, не отговарят на амбициите на Китай за лидерство в демократичен либерален световен ред и са истинска пречка за бъдещото ни партньорство.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност