20glasuvay

Европарламент

ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: КОЛКО СТРУВА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА СЪВЕТА ПО ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ШЕНГЕН?

Време е да бъде посочено колко струва всяка година на европейската икономика липсата на политическа воля и бездействието на Съвета по отдавна необходимото приемане на България и Румъния в Шенген, настоя евродепутатът Филиз Хюсменова в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент. Тя беше докладчик за АЛДЕ по доклада на евродепутата Сергей Станишев относно пълното прилагане на разпоредбите на Шенското законодателство в България и Румъния – премахване на проверките по вътрешни сухопътни, морски и въздушни граници.

Хюсменова припомни проучване на Европейската парламентарна изследователска служба от 2016 г., което оцени, че разходите, свързани с повторното въвеждане на граничен контрол в рамките на Шенген, биха могли да достигнат до 20 милиарда евро като еднократни разходи и между 2 и 4 милиарда евро като годишни оперативни разходи. Тя нарече изключително важен въпроса за „стойността на липсващия Шенген“, за пропуснатите ползи за европейските граждани, бизнес и икономика.

При обсъждане на доклада, евродепутатът и зам. - председател на ДПС заяви, че аргументите против членството на страната ни са само политически. Затова на фона на големия политически проблем на Европа с миграцията, тя подчерта че България доставя на европейците сигурност чрез грижата за част от външните граници на Съюза. Според нея България е реорганизирала основно своите системи за управление на границите, инвестирайки значително в осигуряването на гранична сигурност. Усилията са подсилени и от Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Свен това, ако границите между Гърция, България, Румъния и Унгария бъдат премахнати вследствие от приемането ни в Шенген, ще може да бъдат прехвърлени ресурси от тях там, където действително има нужда от повече усилия, предположи Хюсменова.

Според Филиз Хюсменова, докладът е сигнал към гражданите на България и Румъния за категорично несъгласие от страна на евродепутатите, че българските и румънските граждани продължават да подлежат на паспортна проверка, а на определени места в Европа, дори и на повторна багажна проверка за сигурност, което е различно третиране спрямо останалите европейски граждани.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност