20glasuvay

Европарламент

Илхан Кючюк: ЕС трябва да продължи да наблюдава внимателно какво се случва в Нагорни Карабах и неизменно да подкрепя мирните преговори между двете страни

Уважаеми колеги,

От 1999 г. насам отношенията между ЕС и Армения се основават на Споразумението за партньорство и сътрудничество. Новото Споразумение за всеобхватно и засилено партньорство между ЕС и Армения (CEPA), бе договорено между 2015 и 2017 г. и цели да укрепи политическото асоцииране и икономическата интеграция на Армения с Европейския съюз. За съжаление, обаче, през последните няколко години страната e изправена пред сериозни проблеми по пътя към демокрация и политическата ситуация там е много сложна.

Дълго продължилата конфронтация, както и политическата безизходица между прозападните и проруските сили в страната доведоха до протестите през април. Оставката на министър-председателя беше важна стъпка, защото представляваше волята на арменския народа. И тук ние трябва да поздравим гражданите на Армения за мирния начин, по който беше осъществен преходът във властта.

Сега е време всички политически лидери и партии да се ангажират в конструктивен диалог, за да гарантират демокрацията, върховенството на закона и политическата стабилност. ЕС подкрепя политическите и социални реформи в Армения като само между 2014 и 2017 г. предоставихме над 140 милиона евро за развитие на частния сектор, подобряване на образованието, зачитане на правата на човека, реформи в съдебната система и публичната администрация.

В заключение, ЕС трябва да продължи да наблюдава внимателно какво се случва в Нагорни Карабах и неизменно да подкрепя мирните преговори между двете страни.

 
 
 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност