Европарламент

Илхан Кючюк: ЕС и неговите държави-членки трябва да засилят своето влияние в системата на ООН

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми колеги,

Бих искал да поздравя докладчика г-н Фрунд, както и всички докладчици в сянка, за техните усилия за изготвянето на тази препоръка. Наистина е много важно Европейският съюз да посочи списък с общи приоритети за предстоящото Общо събрание на ООН, тъй като многостранният световен ред бива оспорван по начин, по който не сме виждали от десетилетия насам. Тъй като голяма част от държавите-членки са разделени по редица глобални въпроси, убеден съм, че тази препоръка ще бъде една добра възможност да покажем на световната общност, че ЕС е способен да говори с един глас. Също така смятам, че трябва да засилим влиянието на ЕС и неговите държави-членки в системата на ООН и да стоим твърдо зад нашите ценности.

С оглед на всичко това, като докладчик в сянка на АЛДЕ съм много доволен от факта, че препоръката ясно подчертава, ролята на ЕС като един от най-запалените защитници на правата на човека, основните свободи, културните ценности и многообразие, демокрацията и върховенството на закона. Европейският съюз обаче трябва да продължи да подкрепя дипломатическите опити за намиране на трайни политически и мирни решения на продължаващите конфликти в Близкия изток и Северна Африка. Необходимо е да продължим да призоваваме за пълното спазване на международно признатите граници и териториалната цялост на страните от Източното партньорство и Южен Кавказ, както и да дадем нов тласък на усилията за мирното уреждане на текущите и замразени конфликти.

В заключение, смятам за важно да се подчертае нашата постоянна подкрепа за устойчивото развитие, особено в борбата срещу изменението на климата чрез насърчаване на международни действия за запазване и подобряване на качеството на околната среда и на природните ресурси.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност