20glasuvay

Европарламент

Неджми Али: Надзорните органи в ЕС трябва да са гаранти за стабилни и силни финансови пазари

Общи правила и силен надзор - Европейските надзорни органи трябва да заемат ключова роля на гаранти, че финансовите пазари са регулирани, силни и стабилни. 

Тази позиция изрази българският евродепутат Неджми Али в качеството си на докладчик от АЛДЕ по време на обсъждането на проекта на становище към Комисията по икономически и парични въпроси относно „Регламента за изменение на регламентите за създаване на европейски надзорни органи и регламентите относно финансовите пазари“. Дебатът бе на дневен ред в Комисията по бюджети на Европейския парламент в Брюксел.

„Вследствие на неотдавнашната финансова криза, сега сме още по-убедени, че поддържането на финансова стабилност в ЕС и същевременното засилване на финансовата интеграция и пазарния интегритет нямат алтернатива. За да бъдат тези условия изпълнени ефективно, имаме нужда от общи правила и силен надзор”, обоснова се Неджми Али.

Като докладчик от АЛДЕ той изрази съгласие с подхода на Европейската комисията относно трите агенции - Европейския банков орган (ЕБО), Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA) и Европейски орган за ценни книжа и пазари (ESMA). Предложението на Комисията цели да предостави по-добри възможности за надзор на финансовите пазари в няколко аспекта, като засилване и подобряване на съществуващите правомощия на Европейските надзорни органи; установяване на по-ефективно управление на Европейските надзорни органи; предоставяне на подходящо финансиране за надзорните органи.

Според Неджми Али, за да могат агенциите да функционират пълноценно, ще имат необходимост от допълнителни работни позиции и съответните финансови ресурси.

„Що се отнася до приходната част на агенциите, споделяме мнението, че когато се финансират надзорните органи, следва да се има впредвид размера на финансовите сектори на всяка държава-членка. Размерът на плащанията трябва да отговаря на размера на въпросния финансов сектор и по-този начин да бъде по-справедлив. В допълнение, моделът на финансиране чрез налагане на финансови санкции определено трябва да бъде под засилен демократичен контрол”, посочи още българският евродепутат.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност