20glasuvay

Европарламент

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: ПРИЕМАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ШЕНГЕН ЩЕ ПОДОБРИ СЪВМЕСТИМОСТТА НА СИСТЕМИТЕ И ГРАНИЧНАТА СИГУРНОСТ

Само приемането на България и Румъния в Шенген би допринесло за пълното подобряване на оперативната съвместимост на системите в областта на граничната сигурност и достигане на тяхната пълна ефективност, коментира евродепутатът Филиз Хюсменова по повод гласуването в пленарната зала на Европейския парламент на доклада на румънския евродепутат Моника Маковей „Привеждане в действие на оставащите разпоредби от достиженията на правото от Шенген, свързани с Шенгенската информационна система, в България и в Румъния”. Докладът беше приет с мнозинство.

Хюсменова, която работи по доклада като докладчик за АЛДЕ, допълни че  готовността за присъединяването на България и Румъния е удостоверена още през 2011 г. и че многократно е изтъквана от Европейския парламент и Комисията. Според нея, двете страни осигуряват успешно граничната сигурност на Европейския съюз, а усилията им са били и допълнително подкрепени с разширяването на правомощията на Европейската агенция за гранична и брегова охрана.

Тя изрази подкрепа за  доклада за привеждане в действие на оставащите разпоредби от правото на Шенген, свързани с употребата на Шенгенската информационна система, защото е стъпка напред за ефективността на граничните проверки, но отново настоя, че Съветът трябва неотложно да предприеме нужните действия по приемането на България и Румъния в Шенген.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност