20glasuvay

Европарламент

Илхан Кючюк от ЕП: Каква ирония само! Преименуват имена на местности в годината на културното наследство

Благодаря г-жо Председател,

Уважаеми колеги, 

Взимам думата в тревожен момент за състоянието на демокрацията в моята родина Република България. Поводът за днешното ми изказване е смяната на имената на над 800 местности, носещи турско-арабски имена в област Стара Загора. Нека Ви илюстрирам с един пример за какво говоря – Ахмед баир става Антонов рид. Баир може да се смени с рид, но не и Ахмед с Антон.

Въпросът е за какво се прави това. За да звучат по-благозвучно? Едва ли! Истинската причина е да се припомни на турците и мюсюлманите в България за последиците от мракобесната политика на политическия режим, оставил рани в душите на стотици хиляди български граждани. И ако за този период е отговорен озверелият комунистически режим, то днешните действия носят отпечатъка на овластения краен национализъм, облечен с държавна власт, който стои рамо до рамо с ГЕРБ – политическа партия, членуваща в Европейската народна партия. 

Ваши колеги членуват в тази политическа партия. Това не можеда бъде европейско поведение! Още по-малко на страна председателстваща Съвета на Европейския съюз, и то в Европейската година на културното наследство. Само каква ирония! Моята партия Движение за права и свободи ще продължава да бъде стожер на демокрацията и правата на човека от всяка една трибуна.

Благодаря!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност