Европарламент

Главният преговарящ по Брекзит Ги Верхофстат подкрепи Илхан Кючюк в проекта му "Ти и Брекзит"

ЕС трябва да гарантира икономическата и социална сигурност на всички граждани, смята българският евродепутат

„Когато се заех с темата Брекзит, не си представях какъв е броят на българите, върху които той ще има реално отражение. Над сто и четиридесет хиляди са пряко засегнатите, но това не е просто число. Това са сто и четиридесет хиляди съдби. Независимо как ще завършат преговорите с Великобритания, ние, като държава, от една страна, и от друга - ЕС, трябва да гарантираме икономическата социална сигурност на всички граждани.“

Това заяви Илхан Кючюк, член на Европейския парламент от АЛДЕ / ДПС и вицепрезидент на АЛДЕ, по време на организирана от него дискусия, посветена на европейските граждани във Великобритания след Брекзит. Събитието е част от изпълнението на ангажимента, поет от българския евродепутат при старта на втория сезон на пръдването "Обещанието" на БНТ. Илхан Кючюк обеща да създаде "Ти и Брекзит" - интернет портал за трудовите и граждански права на българските граждани във Великобритания след Брекзит. 

В събитието участваха Рита Джанини, юридически съветник в UK Law Societies, британският евродепутат Катрин Биърдър и Зофия Банута от неправителствената организация the3million, предоставила на британското правителство списък с над 150 неизяснени въпроса относно социалните, здравните и трудови права на европейските граждани, живеещи в Обединеното кралство. Участниците в дискусията бяха категорични, че борбата за правата на гражданите далеч не е приключила. Според Рита Джанини целият "развод" е една много лоша идея. "45 години на правно сътрудничество и хармонизация правят Брекзит изключително труден процес - особено когато това трябва да е за сметка на вече придобити права", поясни тя.

"Брекзит е лудост.  Всичко, което прави правителството, е да поставя редовно акцент върху търговията, но в действителност членството в ЕС е много повече от това. Брекзит може да бъде спрян и процесът далеч не е необратим. Убедена съм, че не можем да постигнем по-добра сделка от тази, която имаме в момента, а имено пълно членство в ЕС“, каза Катрин Биърдър, член на ЕП.

По повод събитието българският евродепутат организира и специални срещи с Ги Верхофстат, лидер на Групата на АЛДЕ в ЕП и главен преговарящ за Брекзит в ЕП; Саджат Карим, член на ЕП от консервативната партия на министър-председателя Тереза Май, както и с Греъм Уотсън, дългогодишен председател на партия АЛДЕ, а в момента член на Европейския икономически и социален комитет.

Ги Верхофстат лично връчи на Илхан Кючюк копия от всички официални писма, които Комисията по Брекзит на ЕП е изпратила до британското министерство на вътрешните работи и в които са засегнати основни въпроси относно правата на гражданите. Според Верхофстат е необходимо да се постигне напредък през следващите седмици и правителството на Тереза Мей трябва да заяви ясна позиция по въпросите за митническия съюз, Ирландия и правата на гражданите.

"Искаме да сме сигурни, че европейските граждани ще могат да продължат да живеят във Великобритания след Брекзит без никакви препятствия и административни усложнения. Именно затова наскоро изпратих и писмо до новоизбрания вътрешен министър Саджид Джавид, което съдържа всички неразрешени  въпроси. Има много технически детайли относно правата на гражданите, които трябва да се изяснят, и очаквам много скоро реакция от негова страна", заяви Ги Верхофстат.  

Според него напускането на една от най-значимите държави в ЕС е провал за Съюза, но въпреки това се наблюдава една по-позитивна нагласа към Европейския съюз след Брекзит. 

„Това далеч не означава, че хората не са критични спрямо начина, по който функционира ЕС, а напротив. Това е сигнал към европейските лидери да реформираме ЕС в дълбочина и да избегнем друг подобен провал в бъдеще.“

Саджат Карим, член на ЕП от консервативната партия на Тереза Мей, каза: „Важно е, че темата Брекзит не присъства само в дневния ред на Великобритания и европейските институции, а с инициативи като на моя колега Илхан Кючюк. Тя се дебатира на национално ниво. Намираме се в ситуация, която изисква огромно внимание към детайла, но и търпение, за да постигнем добро споразумение за двете страни."

IMG 20180515

IMG 20180515 102253

IMG 20180515 083607

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност