Европарламент

Евродепутатите от ДПС ще работят за конструктивния диалог между ЕС и Турция

Бежанската криза, актуализацията на митническото споразумение, визовата либерализация, взаимоотношенията между Европейския съюз, бяха сред обсъжданите теми в Страсбург между евродепутатите от АЛДЕ/ДПС Филиз Хюсменова, Неджми Али и Илхан Кючюк и ръководството на Съвместната парламентарна комисия (СПК) ЕС-Турция.

В разговорите участваха съпредседателят на СПК ЕС-Турция от АКР-  Партията на справедливостта и развитието Исмаил Карайел, зам.-председателят на СПК ЕС-Турция от АКР- Меркар Есеян, зам.-председателят на СПК ЕС-Турция от СНР- Републиканската народна партия д-р Ниязи Кара, както и посланикът на Турция в Белгия Фарук Каймакчъ.

По време на срещата бе посочено, че не са провеждани редовни заседания на Съвместната парламентарна комисия (СПК) през последните две години.

Членовете на Европейския парламент от групата на АЛДЕ/ ДПС отбелязаха приноса на Турция по въпроса за бежанската криза, а именно приютяването на над три милиона бежанци. Те изразиха готовност за подпомагане възстановяването на конструктивния диалог в рамките на СПК ЕС-Турция. В тази връзка евродепутатите изразиха своята подкрепа за визовата либерализация, която е част от споразумението между ЕС-Турция за бежанската криза, както и за актуализацията на митническото споразумение.

По време на срещата ръководството на Съвместната парламентарна комисия/СПК/ ЕС-Турция подчерта, че сигурността на Турция е важна и за сигурността на целия Европейски съюз, добавяйки, че темите за икономическия просперитет са от взаимно-изгоден характер.

След края на срещата депутатите от турския Меджлис благодариха за гостоприемството и изразената готовност за подкрепа от страна на евродепутатите от ДПС.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност