20glasuvay

Европарламент

ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА И ХАСАН АЗИС ПРОВЕДОХА РАБОТНА СРЕЩА С ЕВРОКОМИСАРЯ МАРИЯ ГАБРИЕЛ

Евродепутатът и зам.-председател на ДПС Филиз Хюсменова и инж. Хасан Азис, кмет на Кърджали и също зам.-председател на партията, проведоха работна среща с българския еврокомисар по цифровата икономика и общество Мария Габриел. Срещата, състояла се по инициатива на Филиз Хюсменова, е имала за цел да се обменят мнения за предстоящи и по-дългосрочни инициативи на Европейската комисия и тяхното отражение върху българските граждани.   

Обсъдени са стратегическите цели на Съюза до 2025 г. в областта на цифровата икономика. Обстойно е коментирана новата инициатива за безплатен интернет на обществените места, чиято цел е насърчаване на свързаността на гражданите чрез интернет-инициативата WiFli4EU, както и предоставянето на публичен, свободен безжичен интернет достъп в България.

Като зам.-председател на Националното сдружение на общините в Република България Хасан Азис е предложил сдружението да бъде активен партньор за реализацията на новата инициатива, за което са срещнал силно одобрение от страна на българския еврокомисар. Друг акцент в разговора е бил стратегическия въпрос по реализирането на електронното управление и съпътстващи го проблеми, както и трудностите, които трябва да преодолява местната власт.

Поставен е бил въпросът за нуждата от подкрепа, финансиране и европейско консултиране за дигитализация на общините и изграждане на интернет инфраструктурата за реално предоставяне на електронни услуги на гражданите. Еврокомисарят Мария Габриел е изразила готовност, като първа стъпка, експертно да подкрепи с нейния екип дигитализация на документите в няколко пилотни общини.

„Предложих на еврокомисаря Мария Габриел да присъства на работна среща с ръководството на Националното сдружение на общините, както за инициативата на Европейската комисия, така и за реализиране на електронно управление на ниво местна власт. Предложението беше прието и я очакваме.“, увери кърджалийският кмет.

27072372 1653179934729888 897193061164214585 n

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност