Европарламент

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА КЪМ МИНИСТЪР БИСЕР ПЕТКОВ: ЩЕ ДОПРИНЕСЕ ЛИ БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО ЗА ЕВРОПЕЙСКИЯ СТЪЛБ ЗА СОЦИАЛНИТЕ ПРАВА?

Евродепутатът Филиз Хюсменова отправи въпрос към министъра на труда и социалната политика Бисер Петков за приноса, който ще направи Българското председателство на Съвета на Европейския съюз към прилагането на Европейския стълб за социалните права. Евродепутатът взе участие в представянето на приоритетите на Председателството пред Комисията по правата на жените и равенството на половете в Европейския парламент. Тя подчерта, че  миналата година е била особено важна за поставяне на социалното измерение отново в центъра на вниманието на Европейския съюз и припомни резултатите от срещата на върха в Гьотеборг, и заключенията на Европейския съвет от месец декември.

В отговора си, министър Петков увери, че по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще продължи дебатът за социалното измерение на Европа в ключови приоритетни области: за развитие на възможности за подкрепа от Европейския социален фонд след 2020 г. и за прилагане на европейски социални стандарти в контекста на Стълба. Той се надява да започне работа по инициативите, част от Пакета за социална справедливост, както и по законодателните предложения, свързани с подобряване на условията на труд на европейските граждани. Министърът информира евродепутатите, че през месец юни 2018 г., с подкрепата на Европейската комисия, ще се проведе едно от ключовите събития в рамките на Председателството - конференция по прилагането на Европейския стълб за социални права.

На въпроса на Хюсменова  - ще се насочат ли повече усилия за постигане на практически резултати за жените в Европейския съюз -  министър Петков отбеляза, че сред акцентите на Българското председателство е темата за жените в дигиталния свят. Той обърна внимание на факта, че страната ни е на първо място в Европейския съюз по дял на жените в сферата на информационните технологии. Според него, Председателството ще придвижи текущите законодателни предложения на Европейската комисия - директивите за равнопоставеност между половете и за подобряване на баланса между професионалния и личния живот. 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност