Европарламент

ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА ГРУПА АЛДЕ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: НЯМА НАПРЕДЪК ПО ОТПАДАНЕТО НА АМЕРИКАНСКИ ВИЗИ ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ

Въпреки „засилените контакти“ и „ориентирания към резултати процес“, няма осезаем напредък по отпадането на американски визи за българските граждани, заяви евродепутатът и зам.-председател на група АЛДЕ в Европарламента Филиз Хюсменова. Тя се изказа критично за работата на Европейската комисия по време на дебата в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент за продължаващия визов режим от страна на САЩ към гражданите на България, Румъния, Полша, Хърватска и Кипър. Хюсменова, която е докладчик за АЛДЕ по темата за липсата на визова реципрочност, подчерта, че основният критерии за не повече от 3% отказани визи, въз основа на който САЩ оправдават липсата на пълна визова реципрочност, не е основан на обективни факти, като напр. данни за злоупотреби с визи, а е от субективен характер, зависещ до голяма степен от преценката на служителите в съответните посолства.

Не за първи път, Хюсменова настоя, че е крайно време Комисията да заеме решителна позиция и да покаже, че различното третиране на европейски граждани е абсолютно недопустимо. Бездействието на Европейската комисия създава усещането за различни класи европейци, беше категорична тя. Нима гражданите на България, Румъния, Хърватска, Кипър и Полша са по-малко европейски граждани? – риторично попита българският евродепутат и зам.-председател на ДПС.

Филиз Хюсменова  призовава Комисията да преустанови нарушението на задълженията си, да изпълни ролята си на пазител на договорите и да защити интересите на всички европейски граждани.

Според европейското законодателство и принципа на визова реципрочност, Европейската комисия би трябвало да предложи на Съвета и Европарламента въвеждането на визи за американски граждани, тъй като все още има европейски граждани, на които са им нужни визи, за да пътуват за САЩ. Това предложение трябваше да бъде направено още през 2016 г., но Комисията многократно го отлага.  

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност