Европарламент

Евродепутатът Илхан Кючюк: Номинираме Илхам Тохти за Нобелова награда за мир заради усилията му да защити правата на малцинствата

Скъпи колеги,

За съжаление, случаите със защитници на човешките правата за пореден път ни показват, че Китай системно нарушава широк кръг от основни човешки права, включително свободата на изразяване, сдружаване, религия и права на малцинствата.

Ето защо, призовавам китайските власти да прекратят всички случаи на нарушения на правата на човека и незабавно и безусловно да освободят всички защитници, активисти, адвокати, журналисти и вносители на петиции, които са задържани за своята работа в областта на правата на човека. Китайските власти трябва незабавно да прекратят тормоза над малцинствата в страната, които от години са подложени на жесток натиск. Всъщност, съвсем наскоро, заедно с колеги евродепутати номинирахме Илхам Тохти за Нобелова награда за мир заради продължаващите репресии срещу уйгурското малцинство и усилията му да защити правата на своята етническа група. 

Китай е важен стратегически партньор на ЕС, но страната трябва да зачита и защитава правата и свободите на своите граждани. Особено на тези,  които мислят по различен начин и имат мнение за правителствените политики. Не на последно място, призовавам ЕС да постави защитата на активистите на чело на дневния ред на следващия диалог между ЕС и Китай за правата на човека.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност