Европарламент

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: НЕДОПУСКАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ И РУМЪНИЯ В ШЕНГЕН Е НАРУШЕНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКОТО ПРАВО

Недопускането на България и Румъния в Шенгенското пространство е нарушение на европейското право. Вече 6 години напомняме, че сме изпълнили  критериите за членство, заяви евродепутатът и ръководител на делегацията на ДПС в Европарламента – Филиз Хюсменова. Речта й прозвуча в дебата в Европейския парламент относно приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген.

Хюсменова подчерта, че аргументите „против” са само политически и затова следва да се отговори на тях с политически контрааргументи.  Парадоксално е, аргументът „против” да е, че двете страни са под мониторинг и не установяват законност, а отговорът да е същия – нарушение на правовия ред, заяви Хюсменова. Тя нарече парадокс факта, че 3264 км граници на Съюза се охраняват без претенции към България и Румъния, а им се отказва достъп до Шенген.

Според нея е парадокс да се търсят съмишленици за бъдещето, а да се прилага друг стандарт към България, която е лоялен партньор, с много добра бюджетна дисциплина, с трайна посока към силна интеграция.  Филиз Хюсменова завърши изказването си с думите: „Парадоксално е, че въпреки отхвърлянето, българските граждани са сред най - големите привърженици на Съюза, но е и вяра, че политическите аргументи ще отстъпят!”

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност