20glasuvay

Европарламент

Евродепутатът Илхан Кючюк: Тероризмът е обща заплаха, която може да бъде преборена само в пълно сътрудничество

Уважаеми колеги, 

През изминалите години ЕС демонстрира силен и продължителен ангажимент за подкрепа на Сомалия и нейният народ. Този ангажимент на ЕС е все по-интензивен и към момента Съюза остава най-големият донор по отношение на политически ангажимент, както и финансова и техническа подкрепа и експертиза. 

За съжаление, продължаващите конфликти между клановете и борбата за властта в Сомалия дестабилизираха политическата среда и сигурността в страната. Това доведе до засилването на тероризма и появата на големи бежански потоци както в африканската страна, така и извън нейните граници. За по-малко от година, терористичната групировка Ал-Шабааб, местния филиал на Ал-Кайда, извърши повече от двайсет атаки в Могадишу, убивайки стотици хора и оставяйки повече от хиляда души ранени. Тези терористичните атаки отслабват държавността и възпрепятстват напредъка. Ето защо, призовавам ЕС да използва активна дипломация, за да насърчи международната общност да остане силно ангажирана с процеса на изграждане на държавност и сигурност в Сомалия. Необходимо е да работим за подобряване на политическата стабилност и сигурност в страната, защото тероризмът е обща заплаха, която може да бъде преборена само в пълно сътрудничество.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност