20glasuvay

Европарламент

Изказване на евродепутата Искара Михайлова по време на редовната сесия в Страсбург

Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент  и в качеството си на докладчик, взе участие в дебата за законодателната резолюция на ЕП относно предложението за регламент на ЕП и Съвета за изменение на Регламент 1059/2003 по отношение на териториалните типологии (TERCET) по време на редовната сесия в Страсбург на 13 ноември2017г. Резолюцията бе приета днес от ЕП.

Евростат публикува европейска статистическа информация на регионално ниво в редица статистически области в съответствие с Регламент 1059 за установяване на обща класификация на териториалните единици за статистически цели (NUTS). Тази информация се използва широко в контекста на регионалната политика на ЕС и за определяне на допустимостта на регионите за подкрепа по линия на фондовете за сближаване. През последните години Евростат разшири обхвата на публикуваната информация, като включи определени териториални типологии, за да отговори на нарастващите потребности на политиката на сближаване. Комисията определи тези типологии в сътрудничество с Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и по-специално за степента на урбанизация, включително определението за градски агломерации. Настоящият регламент все още не обхваща териториалните типологии и именно затова настоящето предложение има за цел установяване на правно признаване на териториалните типологии, включително определението за градски агломерации, за целите на европейската статистика и регионалната политика. Поясняват се ролята и наименованията на местните административни единици LAU.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност