20glasuvay

Европарламент

Евродепутатът Илхан Кючюк обсъди интеграцията на Западните Балкани с либералите в Сърбия и Босна и Херцеговина

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк посети Сърбия и Босна и Херцеговина, където проведе среща с лидерите на либералните партии в двете страни. Кючюк е на работно посещение в Западните Балкани в качеството му на вицепрезидент на партия АЛДЕ, за да обсъди европейската интеграция на региона.

В Сърбия Кючюк заяви, че страната трябва да продължи с реформите: „От първостепенно значение за Сърбия е да продължи по пътя на реформите. Същевременно страната трябва да синхронизира външната си политика с тази на ЕС. При сложната геополитическа обстановка в региона липсата на синхрон между външните политики на Сърбия и ЕС e предпоставка за дестабилизиране на Балканите.", заяви евродепутатът.

Коментирайки ситуацията в Босна и Херцеговина, Кючюк наблегна на факта, че сложният етнорелигиозен състав на страната продължава да бъде основен акцент в политическото противопоставяне и представлява основна пречка за намиране на консенсус относно програмата за реформи. По време на срещите си с либералите в Сараево той обърна внимание на подадената молба за членство в Европейския съюз и първия положителен доклад на Комисията за Босна и Херцеговина, но призова за силна политическа воля, решителност, стратегическа и дългосрочна визия.

„Считам че страната трябва да използва по най-добрия начин настоящата възможност. Вярвам, че единствено Европа може да даде импулс за развитие на Босна и Херцеговина. Сега е моментът политическите и религиозни лидери да се въздържат от реторика, която поляризира обществото. Политиците трябва да поставят гражданите на Босна и Херцеговина в центъра на своята политика и да демонстрират устойчив ангажимент за осъществяването на необходимите реформи.“, заяви Кючюк в Сараево.

IMG 20171102 160838

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност