20glasuvay

Европарламент

Неджми Али - "Приключихме с изслушванията на седемте кандидата за членове на Европейската сметна палата, предстои гласуването им в Пленарна зала"

На 19 и 26 октомври в Брюксел и Страсбург, на две поредни заседания Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент проведе изслушвания със седемте кандидата за членове на Европейската сметна палата (ЕСП). Неджми Али, координатор от Алианса на либералите и демократите за Европа в тази комисия, взе активно участие по време на изслушванията.

Първият стадий на изслушвания премина на 19 октомври. Тогава бяха изслушани кандидатите Хану Такула (Финландия), Карел Пинкстен (Белгия) и Пиетро Русо (Италия). Вторият стадий бе на 26 октомври, като тогава бяха изслушани Баудилио Мугуруса (Испания), Бетина Якобсен (Дания), Жоао Фигейредо (Португалия) и Илиана Иванова (България). Евродепутатът от АЛДЕ-ДПС Неджми Али зададе редица въпроси на кандидатите, включително и на представителката на Република България г-жа Иванова.

Въпросите към И. Иванова бяха концентрирани  около две теми - кохезионната политика на Европейския съюз и предприетите действия за увеличаване заетостта на младите хора. Първо, той се поинтересува от негативните ефекти, които могат да бъдат предизвикани от изоставането на изпълнението в областта на Кохезионната политика в повечето страни-членки на Съюза, както и за мерките, които според кандидатката за Сметната палата биха довели до преодоляванена тези ефекти. Второ, той постави въпроса и по един изключително важен за гражданите на ЕС аспект - високото ниво на младежката безработица, и се поинтересува как г-жа Иванова оценява качеството на програмите, предвидени за преодоляване на това негативно явление.

Работата на Европейската сметна палата е от изключително значение, защото тя предоставя информация на Европейските институции, която е важна за управлението на бюджета на ЕС. В частност, Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент използва анализите и предложенията на ЕСП при освобождаването от отговорност на различните институции и органи на Съюза след приключването на съответната финансова година.

След проведените изслушвания и гласувания на седемте кандидата за членове на Европейската сметна палата в Комисията по бюджетен контрол предстои гласуването на кандидатурите на заседание на Европейския парламент по време на ноемврийската пленарна сесия в Страсбург.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност