20glasuvay

Европарламент

ЕВРОДЕПУТАТЪТ ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: БРОЯТ НА ВРЪЩАНИЯТА НА МИГРАНТИ, НЯМАЩИ ПРАВО НА ПРЕСТОЙ В ЕС, ПРОДЪЛЖАВА ДА Е НЕЗАДОВОЛИТЕЛЕН

Близо 1,5 милиона души, нямащи право на престой в Европейския съюз, ще подлежат на връщане в близко време, въпреки подсилването на капацитета на Европейската агенция за гранична и брегова охрана. Процентът на връщанията продължава да е незадоволителен, констатира евродепутатът Филиз Хюсменова при обмяна на мнения между евродепутатите от Комисията по правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент и Еврокомисаря по миграция, вътрешни работи и гражданство Димитрис Аврамопулос. На заседание на комисията беше обсъден прогреса по Европейската програма за миграцията.

Хюсменова припомни, че е публикуван преработен Наръчник за връщането, в който са включени препоръки към националните органи, но въпросът за подобряване на сътрудничеството и търсене на нови партньорства в областта на обратното приемане от държавите на произход остава. И председателят на Еврокомисията Жан Клод Юнкер също заяви необходимостта да засилим усилията си, допълни Хюсменова.

Евродепутатът отправи въпрос към еврокомисаря Аврамопулос за мерките, които Еврокомисията ще предприеме за постигане на по-добри резултати и по-ефективна политика на ЕС в областта на връщането на незаконно пребиваващите мигранти. В отговора си, той заяви, че целта на Европейската програма за миграцията е никоя държава членка на Европейския съюз да не бъде изоставяна да се справя с проблемите си сама. Еврокомисарят се ангажира, че Комисията ще следи внимателно и ще докладва за прогреса по осъществяване на връщанията. Той допълни, че е подсилен капацитетът на Европейската гранична и брегова охрана и тя набира скорост в това направление. От името на Комисията той призова държавите членки да използват повече и по-ефективно възможностите на агенцията.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност