20glasuvay

Европарламент

Евродепутатът Илхан Кючюк обсъди интеграцията на Западните Балкани с вицепремиера и външен министър на Косово Бехджет Паколи

Евродепутатът от АЛДЕ/ДПС Илхан Кючюк проведе среща с вицепремиера и министър на външните работи на Косово Бехждет Паколи.  Паколи е на работно посещение в Брюксел, за да представи приоритетите на новосформираното правителство в страната. В рамките на своята визита, в която бяха проведени срещи с върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Фредерика Могерина и комисаря по разширяване Йоханес Хан, вицепремиера на Косово избра да се срещне и с Илхан Кючюк в качеството му на вицепрезидент на партия АЛДЕ.

„Косово е най-младата европейска демокрация и ние трябва да се отнасяме с особено внимание, когато обсъждаме европейската перспектива пред страната. Косово постигна значим напредък през изминалите години и се надявам, че новосформираното правителство, в което основна роля ще има и либералната партия на вицепремиера Паколи, ще задълбочи реформите и желанието за европейска интеграция.“, заяви Илхан Кючюк по време на срещата.

Вицепремиерът и външен министър на Косово Бехждет Паколи изрази своята готовност правителството на страната да работи в тясно сътрудничество със своите европейски партньори за ускорена интеграция на Косово и Западните Балкани и заяви, че споразумението за стабилизиране и асоцииране е добра основа, върху която трябва да се надгражда. Той призова също така европейските институции да работят за облекчаване на визовия режим на страната и си пожела по време на българското председателство на Съвета на ЕС да бъде постигнат значителен напредък по тази тема.

В отговор Илхан Кючюк сподели, че „развитието на Косово е от огромно значение за Балканите и Европа. Този аргумент трябва да се вземe под внимание от страните членки, които все още не признават независимостта на страната, защото само пълната интеграция на държавите от Западните Балкани е гарант за стабилността и просперитета на региона.“ В заключение Илхан Кючюк покани Бахджет Паколи да посети България преди започването на българското председателство на Съвета на ЕС.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност