20glasuvay

Европарламент

Евродепутатът ФИЛИЗ ХЮСМЕНОВА: БЕЗРАБОТИЦАТА СРЕД МЛАДИТЕ E СПОДЕЛЕН ПРИОРИТЕТ НА ПОЛИТИКИТЕ НА ЕС И ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ

Безработицата сред младите хора се превърна в споделен приоритет на политиките на Европейския съюз и държавите членки, и това следва да се запази в бъдеще, заяви евродепутатът от АЛДЕ/ДПС  Филиз Хюсменова преди гласуването на доклада за изпълнението на Инициативата за младежка заетост в държавите членки в Комисията по заетост и социални въпроси на Европарламента. 

Хюсменова, която е докладчик за АЛДЕ,  припомни, че Инициативата за младежка заетост беше създадена, за да помага на безработните млади хора чрез предоставяне на финансова помощ за регионите, които са изправени пред изключително високи равнища на младежка безработица и неактивност.

Инициативата има бюджет от 6,4 милиарда евро за програмния период  2014 – 2020 г. и се прилага в 20 страни членки, като средствата допълват националните бюджети. В доклада, който беше приет с мнозинство, се препоръчва помощта да остане насочена към подпомагане на млади хора в региони, където младежката безработица е над 20%, най - вече за  придобиване на първи трудов опит.  

Филиз Хюсменова сподели, че предоставянето на последващи, надеждни и съпоставими  данни за прилагането на Инициативата и за начините на изразходване на паричните средства от държавите членки, ще гарантират устойчивост на резултатите и обмен на най-добри практики между държавите членки. Тя цитира изследване на Евростат, според което до 2080 г. на всеки човек в пенсионна възраст ще съответстват едва двама работещи. Ето защо, е от значение да осигурим и подготвим участието на възможно най-много млади хора на пазара на труда, допълни българският евродепутат.

Хюсменова, която е член и на комисията за равнопоставеност на половете, апелира Инициативата за младежка заетост да стимулира участието на повече млади жени на пазара на труда.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност