Европарламент

Евродепутатът Илхан Кючюк: Образованието трябва да ни подготвя за активно участие в трансформацията на съвременните общества

Благодаря ви, г-жо Председател,

Уважаеми г-н Комисар,

Скъпи колеги,

Аз също бих желал преди всичко да благодаря на колегите си г-жа Длабайова и г-н Неков за добрата работа, която са свършили по отношение на този доклад.

Светът се променя изключително бързо и доброто образованието е основното средство, което ще даде възможност както на децата, така и на възрастните да станат активни участници в трансформацията на съвременните общества.

Образованието трябва да е съсредоточено върху изграждането на ценности, нагласи и поведение, които позволяват на хората да се научат да живеят заедно в един технологичен свят, характеризиращ се с разнообразие и плурализъм, НО в същото време трябва да развива и уменията, нужни за реализация на пазара на труда в условията на модерна, глобализирана цифрова икономика.

Създаването на Нова европейска програма за умения беше от изключителна важност  за преодоляването на съществуващите в ЕС проблеми на пазара на труда. Все още, обаче, съществува необходимостта от уеднаквяване на квалификационните системи в ЕС, фокусирайки се върху нивата на квалификация и резултатите от обучението.

Приветствам подкрепата за модернизация на професионалното образование и обучение и образованието за възрастни. Държавите членки, частните и публичните дружества и институции трябва да инвестират повече средства за повишаване на конкурентоспособността на своите служители.

Цялото интервю може да гледате от ТУК.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност