Европарламент

Евродепутатът Филиз Хюсменова на дискусия за жените – политически лидери в Ню Йорк

Евродепутатът и зам.-председател на ДПС Филиз Хюсменова ще участва в дискусия за жените - политически лидери в Централата на ООН в Ню Йорк. Тя се провежда на 14 март в рамките на 60-тата сесия на Комисията по статута на жените към Икономическия и социален съвет на ООН. Комисията е основен световен орган за приемане на политически решения в областта на равенството между половете и напредъка на жените. Събитията в рамките на сесията ще продължат до 24.03.2016 г., а приоритетната тема е овластяването на жените и връзката на овластяването с устойчивото развитие.

Хюсменова ще се включи в дискусията "Силата на равенството и равенство на силите: защо и как да увеличим броя на жените - политически лидери". Домакини са Глобалния Форум на жените в парламентите и Постоянната мисия на Германия в ООН.

Проявата е посветена на политическото ръководство. Според данни на ООН, близо 80% от парламентаристите са мъже, като в 37 държави мъжете в парламентите са близо 90%. Към август 2015 г., едва 11 жени са начело на държави, и само 10 жени оглавяват правителства, а има ясни доказателства, че равното участие на двата пола водят до по - силно лидерство и по - добро политическо управление.

Събитието включва изявления на говорители на високо равнище като Председателя и изпълнителен директор на Фондацията на ООН Kathy Calvin, Държавния секретар на Германия по семейните въпроси, възрастните хора, жените и младежта Elke Ferner , Специалния представител на Генералния секретар на ООН по въпросите, свързани със сексуалното насилие в конфликти Zainab Bangura.

Ще бъдат дадени позитивни примери за това, защо и как трябва да се увеличи броят на жените политически лидери. Проявата ще бъде последвана от откриването на изложбата на WIP кампания, свързана с лидерството. …………………………………………………………………………………..

Всяка година представители от страните членки на ООН се събират в Централата на организацията в Ню Йорк, за да оценят прогреса по равенството между половете, да идентифицират предизвикателствата, да поставят световни стандарти и да формулират конкретни политики за насърчаване на равенството между половете и подобряване състоянието на жените в световен мащаб.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност