Европарламент

Илхан Кючюк: Правата на човека са не само едни от основните ценности на ЕС, но са и сред водещите принципи и цели на действията му на международната сцена

Благодаря г-н Председател,

Комисар Хан,

Уважаеми колеги,

Както всички знаем, правата на човека са не само една от основните ценности на ЕС, но са и сред водещите принципи и цели на действията му на международната сцена. В тази връзка, насоките на ЕС в областта на правата на човека относно свободата на изразяване на мнение онлайн и офлайн целят да осигурят правна защита на лицатаподаващи сигнали за нередности, на правото на личен живот на гражданите и свободата на мнение.

Въпреки това, от приемането им през 2014 г., насоките на ЕС в областта на правата на човека относно свободата на изразяване на мнение онлайн и офлайн не успяха да осигурят адекватна защита на журналисти, блогъри или граждани по света. За да оценим сегашното положение на свободата на изразяване, е необходимо само да посочим случая на носителя на наградата „Сахаров" Райф Бадауи, който беше жестоко осъден, затова че пишеше в блог.

За съжаление, днес в света има рекорден брой журналисти в затвора, а интернет свободата е ограничена в много страни. Ето защо, призовавам ЕС драстично да увеличи финансирането за защита на свободното изразяване на мнение онлайн и офлайн.

Благодаря!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност