Европарламент

Илхан Кючюк: Липсата на синхрон между външните политики на Сърбия и ЕС e предпоставка за дестабилизиране на Балканите

Благодаря г-н Председател,

Уважаеми г-н Комисар,

Уважаеми Колеги,

През изминалата година Сърбия постигна значителен напредък в цялостното прилагане на реформите и политиките по пътя си към ЕС. Успехите на Сърбия в процеса на интеграция са ясен знак за европейската ориентация на страната и желанието й да се присъедини към Съюза.

Въпреки това, няма как да не отбележим с притеснение, че страната продължава да води външна политика, която не е в пълно съответствие с тази на ЕС. Имайки предвид сложната геополитическа обстановка в региона, в действителност, липсата на синхрон между външните политики на Сърбия и ЕС e предпоставка за дестабилизиране на Балканите.

Ето защо, призовавам сръбските власти да проявят необходимата политическа воля и да преведат своята външна политика с тази на ЕС. Необходимо е също така да покажат решителност за нормализиране и задълбочаване на добросъседските отношения, в частност с Косово, защото само тогава сигурността, мира и европейската перспектива на региона ще бъдат гарантирани.

Благодаря!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност