Европарламент

Неджми Али пред Националната асоциацията на председателите на общинските съвети: Приоритетните за страната ни въпроси обединяват българските евродепутати

Как се формира бюджетът на Европейския съюз, какъв е приносът на отделните държави и как става разпределянето на средствата за бенефициентите. Как функционира Инвестиционният план за Европа, по-известен с термина „Планът Юнкер”, и как действат българските представители в Брюксел по важните за България казуси. Върху тези теми акцентира евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али по време на участието си в среща с делегацията на Националната асоциация на председателите на общинските съвети в Република България, която се проведе в Европейския парламент в Брюксел.

Като член на Комисията по бюджети и на Комисията по бюджетен контрол, той посочи, че бюджетът на ЕС е около един процент от комбинирания брутен национален доход на всичките държави-членки и въпреки, че това не е много на фона на разходите на отделните държави, едно добро разпределение дава възможност да се стимулира икономическия растеж, да се осигури заетост и да се подпомогнат с предимство по-слабо развитите региони на Съюза. Неджми Али сподели какво е постигнато досега в изпълнението на Инвестиционния план, какви са грешките и какво се предвижда като изменения в бъдеще с цел да се постигне още по-висок ефект от прилагането на Плана.

По отношение на Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2014-2020 г. българският евродепутат отново подчерта, че това не е бюджет на ЕС за седем години, а по-скоро рамка за финансово програмиране и бюджетна дисциплина, като се гарантира, че разходите на ЕС са предвидими и са в рамките на договорените лимити. „Освен това МФР дава възможност на ЕС да провежда общи политики за период, който е достатъчно дълъг, за да бъдат те ефективни. Тази дългосрочна визия от гледна точка на разходите е важна за потенциалните бенефициенти на фондовете на ЕС, съфинансиращите структури и министерствата на финансите на отделните държави-членки”, посочи Неджми Али.

Интерес предизвика изказването му за преговорите по предстоящото напускане на ЕС от страна на Великобритания, възможното влияние на Брекзит върху функционирането на ЕС, както и вариантите за компенсиране на недостига на ресурси в бюджета, който ще се получи след евентуалното напускане на тази държава-членка.

Като член на съответните парламентарни комисии Неджми Али отдели внимание и на особеностите на функционирането на Комисията по бюджети и на Комисията по бюджетен контрол. Той подчерта, че Комисията по бюджетен контрол, характерна за Европарламента, няма аналог в националните парламенти. Българският евродепутат се спря на оценката на нивата на грешките при изпълнението на европейските програми, дейността на Европейската сметна палата, чиито материали са основата за разисквания в Комисията по бюджетен контрол. Обърна внимание и на някои неточности по отношение на включването на България в списък с прекомерни нива на грешките, които бяха коригирани с усилията на българските евродепутати.

„Независимо от принадлежността на българските евродепутати към различни политически сили, нашите членове на Европейския парламент редовно провеждат срещи преди гласуванията в пленарните сесии в Страсбург. На тези срещи се дискутират важни за България въпроси и отделни казуси, които пряко касаят страната, като по тях се вземат решения за обединяване на усилията, включително и чрез лобиране пред политическите партии”, посочи Неджми Али.

В края на срещата ръководителката на делегацията на Националната асоциация на председателите на общинските съвети в Република България благодари за отделеното внимание и за информацията, която им беше предоставена по всичките тези теми.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност