Европарламент

Евродепутатът Неджми Али: Мерките за защита на финансовите интереси ще увеличат доверието в европейските институции

Добро финансово управление ще намали случаите на измами, накърняващи репутацията на Европейския съюз и ще защити бюджета на ЕС. За тази цел от съществено значение е Европейската комисия и страните-членки да работят заедно за ефективната защита на финансовите интереси на Съюза. В Европа случаите на измама привличат общественото внимание и накърняват репутацията на Съюза”- това посочи евродепутатът от Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ) Неджми Али по време на дебатите при годишния доклад на Европейската комисия относно защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата с измамите.

Неджми Али не пропусна да благодари на Комисар Георгиева за съдействието и оказаната подкрепа за изработването на доклада и добави- “Годишният доклад на Европейската Комисия за защитата на финансовите интереси на ЕС представя функционирането на превантивните и коригиращите механизми, както и действията предприети от службите на Комисията при защита на бюджета на ЕС от незаконни или неправомерни разходи и нередностите, свързани с приходната част.”

Евродепутатът направи и следната оценка на доклада в качеството си на докладчик от АЛДЕ - „Докладът представя реалната ситуация по отношение на финансовите интереси на Съюза, като включва постигнатото при разкриване и отчитане на нередностите в приходната и разходната част. Също така са идентифицирани и редица проблеми, като са представени и съответните мерки за противодействие в сферата на отчетността и контрола. Комисията за бюджетен контрол (CONT) на Европейския парламент предлага разработването на система от показатели за измерване на нивото на корупция в държавите-членки, допълване на Правилника за длъжностните лица на ЕС за осигуряване защита на сигнализиращите за нередности, както и по-голяма прозрачност на лобирането”.Сред рисковите области в доклада попадат обществените поръчки, контрабандата на цигари и фалшифицираните стоки. Комисията за бюджетен контрол предлага засилване на сътрудничеството между институциите на ЕС за справяне с измамите при усвояването на средствата от ЕС.

„Добре развит е и раздела, свързан с бюджетиране, базирано на резултати и подхода за осигуряване на максимална ефективност на разходите. Важно е да се отбележи, че предприетите мерки за борба с измамите, трябва да поддържат баланс между контрола и обезкуражаването на бенефициентите. Следва да се осигури не само по-добра приходна част на бюджета, но и да се даде възможност за провеждането на по-силни политики, като същевременно нередностите в разходната част са под допустимите граници, като по този начин ще се увеличи доверието към Европейските институции”, категоричен бе Неджми Али.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност