д-р Хасан Адемов: Карантина за хората с хронични заболявания, върнали се от заразени региони

“Личните лекари са тези, които познават своите пациенти. Хората, които се връщат от региони със зараза, имат хронични заболявания, компрометирана имунна система или са склонни към такъв тип инфекции, трябва да бъдат карантинирани, а не всички. Всички останали, когато имат някакви симптоми, трябва да се обърнат към здравната система".

Това коментира днес председателят на парламентарната социална комисия д-р Хасан Адемов пред журналисти за мерките за превенция от разпространението на новия коронавирус.

Само потенциалните носители на коронавируса и разпространители на заразата трябва да бъдат поставени под карантина, а всички останали, които имат някакви оплаквания, да се обърнат към здравната система, категоричен бе той. Според него Кодексът за социално осигуряване ясно казва, че може да се издава болничен лист за 14-дневна карантина, но за да не бъде претоварена системата трябва ясно да бъде определен кръгът от лица, поставени под карантина, а това да се реши от кризисен щаб.

И едните, и другите аргументи са важни и в никакъв случай не трябва да се противопоставят. Важни са медицинските аргументи, за да не допуснем разпространението на заразата в България. Важни са и аргументите бюджетът на НОИ да бъде съхранен, допълни още той.

Д-р Адемов поясни, че има риск за системата, ако всеки, който се върне от заразен регион, бъде поставен под карантина. Причината - средствата, които са определени за изплащане при карантина, влизат във “Фонд общо заболяване и майчинство”. Те възлизат на 450 млн. лв. от общо 1,2 млрд. лв.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност