Декларация на Ерол Мехмед от името на ПГ на ДПС по повод 15 септември

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

В българския календар 15-ти септември, без да е официализиран като празник, носи смисъла и атмосферата на празничния ден. Ден първи е за първокласниците, но сякаш повече за техните загрижени родители! За другите ученици и добрите им учители 15-ти септември е начало на новото учебно време, в което животът се развива ускорено и изисква нови знания. Образованието е ценност от незапомнени времена, но в развитите общества то е приоритетна държавна политика, основна цел, стремеж и постижение. В България обаче ние си имаме традиции, пазим ги ревностно, борим се с новите технологии, не искаме нови отговорности, често сме против новите идеи и методи и новия начин на преподаване. През целия преход поддържаме жив мита за доброто българско образование. Но светът се развива, защото науката се развива главоломно, а това изисква да се положат основите на нова педагогика, в която всички заедно да се учат, да създават и развиват ново знание, задълбочавайки своите умения и оформяйки своя мироглед. Образованието трябва да подготвя поколенията за динамиката на бъдещето! Успява ли в тази мисия българското училище? Макар и да сме критични, не би следвало да сме песимисти, но ако сме отговорни, ще положим усилия за необходимите реформи и с ново отношение към системата ще осигурим необходимото качество! За Движението за права и свободи това е изключително важно и е задължителен компонент в цялостната ни политика.

Уважаеми колеги, говорейки за знаещите хора в утрешния ден, ще припомня на всички, че една разразила се дискусия за съдържанието в учебниците по история и цивилизации за 10 клас, доказа ниското ниво на историческа мисъл в България! Този скандал много явно показа, че българската историография е длъжница на обществото ни. Пред нас се разкри как идеологията побеждава науката и как истината може да се замъгли и манипулира. И след направените корекции в учебниците, в ДПС сме категорични, че съдът на историята още не се е произнесъл и цялата истина за престъпленията на тоталитарната държава и комунистическата власт не са написани в пълнота. Нашите деца още не знаят за нечовешките издевателства по време на така, цинично, наречения ВЪЗРОДИТЕЛЕН ПРОЦЕС с неговата характеристика и хронология, за първите в социалистическа България многохилядни протести на българските турци през месец май 1989 година, за етническото прочистване, наречено ГОЛЯМА ЕКСКУРЗИЯ. Но ако българските историци нямат съвест и отговорност пред поколенията, то ние ще пазим жива паметта във времето, а това престъпление против човечеството е незаличима част от най-новата българска история. Факт е обаче, че учениците от 10-ите класове ще имат допир до истинската история след разделния 9-ти ден на месец септември 1944 година и това ще е ново знание, както за учениците, така и за техните родители.

Уважаеми народни представители,

Днес с колегите акцентираме върху ролята на българското училище и в тази връзка е важно да отбележим, че българският еврокомисар поема изключително важен ресор, в който съществена част заемат образованието и иновациите. Към първия учебен ден това е новина и ние искрено се надяваме това да е и ново европейско начало за българското образование. Споделяме очакванията, че  това ще даде нов тласък и ще издигне на друго ниво образованието ни и като страна ще получим и финансова подкрепа за внедряване на нови технологии и иновации в тази сфера. Недопустимо е да изоставаме, непростимо е да не се възползваме от постиженията на съвременната наука.

И накрая от името на Движението за права и свободи преди първия учебен ден се обръщам към всички родители да инвестират в образованието на децата си - това носи радост, гордост и удовлетворение! Обръщаме си към всички ученици да търсят нови знания не само в учебниците, но бидейки любознателни да откриват нови хоризонти в отворения и свободен технологичен свят. А добрите учители да продължават да създават добри учители, добри лекари, добри строители на днешна и утрешна България!

Успешна да е новата учебна година, ползотворна да е! Честит празник, колеги!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност