Мустафа Карадайъ: Очертава се важна битка за стратегии за бъдещето развитие на страната и подобряване на живота на всеки български гражданин

Декларация на Мустафа Карадайъ от името на ПГ на ДПС относно началото на осмата сесия на 44-то НС:

Уважаеми г-н Президент,

Уважаема г-жо Вицепрезидент,

Уважаема г-жо Председател,

Уважаеми г-жи и г-да Народни представители.

В обръщението си президентът очерта много от проблемите на българското общество, но най-важното е, че то е добро начало за възстановяване на диалога между институциите. Прав сте, г-н Президент, че българските граждани с двойно гражданство нямат право да бъдат избирани. Но има нещо повече, те са лишени от конституционното си право да гласуват. И по тази тема само ДПС води битки за възстановяване на тези конституционни права. И още, прав сте за това, че България се нуждае от програма за ускорено догонващо икономическо развитие. И по тази тема пак ДПС настоява за диалог за определяне на националните приоритети.

Днес откриваме есенната сесия за 2019 година на 44-ото Народно събрание. В година, наситена с важни политически процеси, на прага на важни за цялото общество избори. Предстоящите процеси вещаят стратегически решения. За бъдещето на всяко населено място, за всяка община, за цялата страна, региона и Европа. Защото се очертава важна битка на стратегии за бъдещото развитие на страната, за подобряване на живота на всеки български гражданин. За това са нужни политически програми и платформи, нужна е визия в дългосрочен аспект, политически решения с отговорност за националната сигурност, мира и демокрацията.

Преди 2 дни отбелязахме 80 години от началото на Втората световна война – най-кървавият конфликт в човешката история, най-зловещият военен сблъсък, отнел живота на близо 60 милиона души и нанесъл непоправими щети на човешкото съзнание, променил неблагоприятно милиони човешки съдби.

Подобни дати ни напомнят колко е важно от уроците на историята да се извличат правилно поуките. И колко е важно да спрем популизма, да се противопоставим на разделението, ксенофобията и омразата.

Предстоящият период е добър повод да преценим доколко се справяме с тази задача. Изборната риторика е тази, която по най-добър начин разкрива същността на своите носители. Често, и когато капацитетът не предоставя добри възможности, на дневен ред са агресията, ксенофобията и омразата. И не на последно място – основна теза е защо да не е опонентът, вместо да се представи собствената визия за развитие.

Още преди година предупредихме – държавността е в колапс, управлението е нефункционално и неработещо, експертността се явява антоним на всяко управленско решение, войната – политическа, междуинституционална и вътрешно институционална, изцежда и остатъците от разум в правенето на управленска политика. Това трябва да спре. Защото не е толкова важно, че така не може да се управлява, а това, че подобен тип управление създава проблеми пред страната и не решава проблемите на гражданите, а напротив – задълбочава ги.

Непостоянството, непоследователността, антисистемността, липсата на визия и наложената тенденция на омраза на всички и към всичко прави неизбежна нова икономическа и политическа криза.

Предизборната кампания е добър повод да спрем инерциалния ход надолу. Да издигнем качествени кандидати, които имат капацитета и волята да създадат условия за развитие на общините и като цяло да подобрят качеството на живот на българските граждани. Кандидати, които знаят, че властта служи да се решават проблемите на хората, да се подобри животът на хората и да се осигури сигурност в утрешния ден. Крайно време е всички да осъзнаят, че е необходима национална икономика и че без икономически растеж е невъзможна европейската интеграция

През последните месеци срещите с избиратели, симпатизанти и граждани ни убедиха, че една партия може да има много по-голяма тежест, отколкото нейната членска маса предполага. Влиянието няма нищо общо с популизма и празните обещания, а с ежедневната работа на партията с кадрите, работата по регионите и решаването на проблемите на хората. Когато експертно и с разбиране мотивирани хора формулират стратегически цели и чертаят тактическите ходове за тяхното постигане. За да станат тези цели по-скоро реалност. А това няма нищо общо нито с празните обещания, нито с  гръмкото националистическо патриотарство.

Българското общество очаква икономически растеж, гарантирани социални услуги и европейско качество на живот. Непрекъснато трябва да напомняме, че всеки орган трябва да изпълнява отговорно своите правомощия и да стои на висотата на своите отговорности.

Пред нас, народните представители, неотменно стои задачата за качествено законодателство, което трайно да урежда обществените отношения и да гарантира правова и социална държава.

За управляващата партия е важно да осъзнае, че страната се нуждае от програма за ускорено догонващо икономическо развитие. Фокусирането в междупартийни и междуинституционални битки, отклоняването на вниманието от истинските проблеми на държавата и на гражданите няма как да спре усещането за безвремие и хаос в държавата. Нека предстоящите избори са арена за битка между програми и платформи, за визия за развитие и икономически растеж, за условия за чужди инвестиции, но и за създаване на възможности за реализиране на бизнес проектите на българските граждани, за да се гарантира висок и устойчив растеж.

Ние, и като народни представители, и като политици трябва да създаваме условия органите и институциите да работят нормално по правилата, да провокираме нов тип мащабно мислене и да реализираме такива инвестиционни политики в контекста на актуалните европейски реалности, че да гарантираме икономически растеж и европейско качество на живот, заетост и нови работни места, качествено образование, социална справедливост, стабилност и сигурност на гражданите.

Необходимо е такова икономическо догонващо развитие, което би осигурило намаляване на трупащото се социално напрежение в страната.

Уважаеми г-н Президент,

Уважаема г-жо Вицепрезидент,

Уважаема г-жо Председател,

Уважаеми г-жи и г-да Народни представители.

Накрая ми позволете да поздравя всички с новата сесия на Народното събрание и да пожелая ползотворна работа.

Призовавам всички да работим за честни и демократични избори в името на развитието на общините и създаване на условия за растеж и качествено по-високо ниво на стандарт на живот.

Придържане към европейските ценности и следването на европейските модели означава: без популизъм, без екстремизъм, а повече демокрация, толерантност и повече сигурност. А това гарантира и по-добро бъдеще. За нас и за нашите деца.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност