Бюрхан Абазов: Ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, заразата африканска чума по свинете ще се разпространи

Ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, ще се разпространи заразата африканска чума по свинете. Това каза народният представител от ДПС Бюрхан Абазов пред журналисти в парламента за африканската чума по свинете.

"Най-лошият сценарий е да продължи в другите промишлени свиневъдни обекти, което е абсолютно най-лошият и най-нежеланият сценарий от нас. За съжаление това, което не искахме да се случи - заразата да влезе в големите свинепромишлени комплекси, вече е факт", каза още той.

Според Абазов е прав еврокомисарят, че има небрежонст. "За съжаление трябваше да ни го каже еврокомисарят. Заразата от миналата година е факт в България, от две години е в Европа. Ние много добре знаехме, че тя ще се разпространи и ще дойде тук. Всички мерки, които взеха досега управляващите са неадекватни, хаотични, закъснели, некоординирани. Краткият ми извод е, че институциите в България не сработиха в критична ситуация", коментира Бюрхан Абазов.

На въпрос дали е обречено свиневъдството в България, той посочи, че ако не се вземат мерки като за извънредна ситуация, заразата ще се разпространи.

Попитан дали ДПС ще търси политическа отговорност, Абазов посочи: "Утре имаме изслушване на министър Танева и на вицепремиера, който е отговорен за този национален щаб, така че след това може би ще вземем решение", допълни още Абазов.

"Това изказване тази сутрин на заместник-министъра, че отново ние ще обезщетим само регистрираните автоматически дели на две нашите малки животновъди", каза още той. Според него веднага в тях възниква мотива да скрият прасето си. По думите му изказването, че ще обезщетим само регистринаните прасета, е самоубийство. Във връзка с оградата срещу чумата по свинете, Абазов посочи, че тя е била като за детска площадка.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност