20glasuvay

Изказване на Мустафа Карадайъ по време на тържественото заседание на Народното събрание по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Парламентарната група на ДПС начело с председателя Мустафа Карадайъ присъстваха на тържественото заседание на Народното събрание по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, което се проведе във Велико Търново.

Датата на приемането на Търновската конституция е паметна, безспорно една от най-светлите в историята на съвременна България. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на тържественото заседание на Народното събрание.

„Търновската конституция открива хоризонт за възстановяване и развитие на българската държавност на основата на конституционализма, парламентаризма и общочовешките демократични ценности“, заяви той. 

„На днешния ден, наред с огромната си почит към онези, които положиха основите, изразяваме и нашата привързаност към идеите, залегнали в основата на Търновската конституция - държавност, конституционализъм, парламентаризъм“, обяви Карадайъ.

„Народните представители от Учредителното събрание оставиха на бъдещите поколения урок, който трябва да се помни - в хода на разгорещените и бурни дебати те показаха, че могат да поставят националните интереси и демократичните идеи над своите партийни пристрастия“, посочи лидерът на ДПС.

Той отправи апела, след като припомни поуките от историята - вярност към завета за чиста и свята република, в която всички ще живеят в мир, без оглед на пол, раса, етническа принадлежност и имотно състояние. Нашата действаща конституция препотвърждава много принципи от Търновската, като принципа на разделение на властите, неприкосонвеността на частната собственост, свободата на личността, политическия плурализъм, изреди още примери за приемственост в двата документа лидерът на ДПС.

„Че този урок се знае и помни се вижда във време, когато независимо от политическите различия националните приоритети са тези, които определят посоката“, каза Мустафа Карадайъ и даде примери с членството ни в НАТО и ЕС.

"На фона на изминалите 140 г. още по-ярко изпъква великото дело на тези, които приеха Търновската конституция и утвърдиха конституционализма и парламентаризма. Нашето бъдеще е свързано с утвърждаване на тези ценности. Нека този пример ни вдъхновява", призова Мустафа Карадайъ.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност