20glasuvay

Декларация на Мустафа Карадайъ от името на ПГ на ДПС относно етническото напрежение във Войводиново

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Това, което се случи в с. Войводиново, Пловдивско, е ужасно. Ужасно е и онова, което се случи на курсантите по пътя Сливен – Гурково. Също така е ужасно и онова, което се случи в Павел баня и в Благоевград. Съчувстваме искрено на пострадалия командос, на курсантите, на възрастния човек от Павел баня и момчето от Благоевград, на техните близки, пожелаваме бързо възстановяване. По-ужасното в случая е, че такива неща се случват по причина на управляващите. По-ужасното е, че управляващите не си дават сметка какво следва, не разчитат правилно сигналите и остават глухи за посланията. А всъщност тези и подобни случаи са един тревожен сигнал за тежкото разделение в обществото, за войнстващата омраза и натрупания гняв, за агресията и бездушието. Случилото се трябваше да накара управляващите да осъзнаят мащабите на разделението и последиците от политиката на омраза, която официално е на власт през последните години. Трябваше, но не се получи. Напротив, станахме свидетели на груба манипулация и опит за политическа употреба с цел краткосрочни дивиденти. Моделът е един и същ – в навечерието на избори битови, хулигански, криминални случаи да се етнизират и да се превръщат в групово наказание. При грубо погазване на принципа за личната отговорност за всяко нарушение или престъпление. Или по-цинично – докато един вицепремиер поражда етническо напрежение, ГЕРБ в гр. Пловдив открива Европейската културна столица на многообразието под мотото „Заедно“.

По отношение на опитите подобни случаи да се свързват с ДПС има красноречив отговор на база изборни резултати от секционните протоколи от 2017 година – от общо гласували 965 избиратели в с. Войводиново ДПС има 6 гласа.

Свидетели сме на реални действия за етническо противопоставяне с непредвидими последици. Вместо единение в името на общото бъдеще, ние сме свидетели на безпрецедентно разделение, каквото не е имало дори в зората на демокрацията. Политиката на управляващите е основната причина за разделението и войнстващата омраза. Вместо да отговарят за нерешените проблеми, управляващите увеличават разделителни линии.

ДПС остро осъжда всяко посегателство върху личността и собствеността на гражданите. ДПС остро осъжда всяка форма на омраза и разделение и отрича несъстоятелните политики на управляващите, които задълбочават съществуващите проблеми в обществото вместо да ги решават. От ДПС категорично настояваме час по-скоро всички органи и институции да изпълнят задълженията си – виновните да бъдат наказани и да започне прилагането на комплексни ефективни мерки за решаването на проблемите с визия и отговорност към бъдещето. ДПС настоява министър-председателят да се разграничи от изказването на вицепремиера и министър на отбраната и да предприеме необходимите политически действия, в противен случай отговорността е на цялото правителство. ДПС настоява прокуратурата да се самосезира за всички прояви на омраза на етническа и верска основа, както и дали са спазени законите при разрушаването на домовете на хората. От ДПС настояваме и председателят на НС да вземе отношение, както и Народното събрание като цяло. Президентът да вземе отношение като обединител на нацията по Конституция.    

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Мирът и демокрацията са в опасност. Призоваваме към отговорност. С мисъл за бъдещето на Родината, с мисъл за бъдещето на нашите деца. Омразата трябва да спре. Разделението трябва да спре. Ред е да препотвърдим верността си към европейските ценности.

Благодаря за вниманието!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност