20glasuvay

mobileheaderep2019

Декларация на Мустафа Карадайъ от името на ПГ относно циничното изказване на вицепремиера

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Ние от Движение за права и свободи искаме оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

В началото говореше за майките роми с „инстинкти на ...“ (трудно ми е да го цитирам дори) – за подобно поведение от Съвета на Европа  посочиха фашистки партии в Българския парламент. За цитираното изказване беше осъден за ксенофобия и език на омразата от българския съд.

После беше тупането по гърдите след позорното му поведение на границата с възрастна жена. Смесвайки понятия и представяйки за патриотизъм едно брутално нечовешко поведение.

После пък беше заплашването на журналисти чрез официалния сайт на Министерския съвет.

И ред подобни действия и думи. Всеки път премината червена граница.

Предупреждението ни при създаването на правителството беше неглижирано. И следващите ни предупреждения също.

Дойде ред на последното изявление – брутално, цинично, показващо истинското лице на най-уродливото съчетание на облечен с власт.

За майки на болни деца, пред които всеки човек и властник би трябвало да изпитва респект – за стоицизма, за героизма, за любовта, за хуманността, за вярата и надеждите им, един вицепремиер, загубен в собственото си неведение, изрече най-ужасните думи, които могат да се изрекат. И осъди не просто себе си.  Нанесе щети на държавата ни.

Проблемът не е само политически, но и морален. Той е и цивилизационен.

Ничии извинения вече не вършат работа.

Цинизъм е да отговаря за етническите и демографските въпроси. Такива като него нямат място не във властта, а в политиката. Цинизмът на управляващите не може да компенсира незнанието, неумението, неспособността да управляват.

Участието му в правителство на демократична България с парламентарно управление, правова държава по Конституция, е недопустимо. Не е необходимо да бъдат изброени всички случаи, когато негови думи и действия са били обект на критика и определяни като несъвместими с по-горе посочените определения за държавата.

Но, за да не счупят вредната конструкция, ГЕРБ подлагат под риск държавата. Пред държавата те избират властта.

Говорят за стабилност.  

А всъщност, упадък и бедност, липса на справедливост, хаос – това можеше да е достатъчно, но от известно време основно се налага липсата на човечност.

Това ли е стабилността, за която говорят от управляващото мнозинство: стабилност в скандалите, гафовете, кризата на демокрацията, ерозията на държавността. В отдалечаването от хората и решаването на техните проблеми.

Час по-скоро този вицепремиер трябва да си отиде. Той е воденичен камък не само на шията на ГЕРБ, а и на страната.

С оставането на този вицепремиер във властта България освен най-бедната, вече е и най-нехуманната държава в ЕС. В цивилизованите страни при такива прояви си тръгва не само министър, но и премиерът.

ГЕРБ трябва да знае, че нито продуцираните скандали, нито режисираните такива, гарнирани с отсъствие на премиера от страната, ще решат проблемите. Нито следващите скандали ще потулят предишните. Нито ще прикрият липсата на реформи, на истинска работа.

Другият вицепремиер призна в изявление от 23 октомври, че коалицията през последните 6-7 месеца (според него, а според нас от самото начало) не работи и „ангажира обществото с неща, които ... не са хубави и не са нормални“. Разполагаме ли с лукса да загубим време за още един мандат. Кой ще ни върне времето? Кой ще върне загубеното време на хората? Не е нормално това, което се случва и то час по-скоро трябва да приключи.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

Демокрацията у нас е в криза, държавността е в агония. Участието на вицепремиера в разрушителния процес е сериозно. Превишаването на власт, изземването на функции, неадекватното поведение в сектора, за който отговаря, са най-малкото, което може да се посочи за конкретния вицепремиер.

В създадената ситуация има няколко възможности – или си отива един вицепремиер, или си отива цялото правителство, или позорът е за цялата държава.

Решението дали да си отиде един вицепремиер или не е ваше. Решението да си отиде целият кабинет ще бъде на българските граждани.

Ако този вицепремиер не си отиде от властта, ние от ДПС ще предприемем последващи политически действия, за да защитим демокрацията, да реанимираме държавността и да спасим България.

 

Печат Е-мейл

footerimage

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност