Декларация от името на ПГ на ДПС на д-р Хасан Адемов срещу поругаването на мюсюлмански гробове в Добрич

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

          Парламентарната група на Движение за права и свободи осъжда остро вандалските прояви на 6 срещу 7 септември т.г., когато бяха поругани мюсюлмански гробове в Добрич. Този пореден акт на властващия национализъм и ксенофобия е ярко доказателство за криза на демокрацията и на държавността, явна провокация срещу Българския етнически модел, който е гарант за мира и стабилността в страната и региона.

Управляващите от най-голямата политическа партия мълчат. Както мълчаха и когато бяха блъскани и влачени възрастни хора на границата в навечерието на изборите през миналата година. Както мълчаха, когато се приемаха решения за смяна на имената на местности. Както мълчаха, когато се сипеха заплахи, че ще ни стъпчат. Когато ни „гонят“ от родните ни домове, когато ни отричат правото да бъдем част от нацията. Не, те не просто мълчат. Те дадоха власт именно на тези сили без да си дават сметка за сериозните последици за страната, за държавата, за нацията.

Мълчанието им е не просто гузно. Мълчанието им е не просто плод на къса памет и липса на далновидност, то е недържавническо и рушащо устоите на демокрацията и мира.

Мирният преход от началото на демокрацията е най-великото завоевание в най-новата ни история. И това се дължи на БЕМ, чийто идеолог е основателят на ДПС д-р Ахмед Доган.

Дълг на всички демократични партии днес е да запазим мира и да защитим демокрацията. Да осмислим девиза „Съединението прави силата“ по начин, който да гарантира мира и демокрацията в страната, европейското ни бъдеще и просперитет.

Призоваваме всички държавни органи и институции да осъдят вандалския акт и подобни на него прояви, а компетентните органи незабавно да предприемат всички необходими действия за разкриване на извършителите и за прилагане на закона в цялата му строгост. Когато говорим за извършители нека да знаем, че става въпрос и за провокаторите.

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Днес всички загрижени за демокрацията и мира в страната и региона трябва да кажем твърдо и категорично „НЕ!“ на всяка проява на подобни позорни актове на вандализъм, на всяка форма на омраза и ксенофобия, на разделението и противопоставянето!

Днес всички демократични сили трябва да кажем твърдо и категорично „ДА!“ на правата и свободите на гражданите, на толерантността, на общочовешките и европейските ценности, на демокрацията и на мира!

Днес всички ние от законодателния орган в държавата трябва ясно да си дадем сметка за належащите законови решения.

Когато управляващите са заети единствено и само с това как да запазят властта, държавността ерозира, демокрацията е в криза, правата и свободите на гражданите са под заплаха, ценностната система е компрометирана. Всички ние сме превърнати в заложници на битките в управляващата коалиция или по-скоро в управляващата партия.

Само единни и обединени от общи цели в името на мира и демокрацията можем да бъдем спокойни за утрешния ден на всички български граждани.

Всички ние, заклели се в името на Конституцията на страната, имаме този дълг.

Благодаря ви за вниманието!

 

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност