Брифинг на ДПС в Народното събрание

Парламентарната група на ДПС допълва промените си в Закона за задължителното депозиране на печатните и други издания и предлага Министерство на културата да налага санкции в случаите на отказ на деклариране на собствеността на медиите. Това каза народният представител от  ДПС Велислава Кръстева по време на брифинг в Народното събрание.

„Народните представители Делян Пеевски, Хамид Хамид, Йордан Цонев и аз се възползвахме от правото си да внесем допълнения към предложените от нас промени в Закона за задължителното депозиране на печатни и други издания“, каза Кръстева. По думите й с тях вносителите са се опитали да отговорят на най-ярките ни критици, визиращи пропуските в първоначално внесения законопроект. „С тези предложения ние сме вменили на Министерство на културата задължението и правото да налага санкции в случаи на неизпълнение на закона по отношение на декларирането на собствеността“, каза Кръстева.

Народният представител от ДПС Хамид Хамид обърна внимание, че от партията предлагат санкции от 20 хил. до 30 хил. лв. ако не бъдат декларирани обстоятелствата по собствеността на медиите.

„Текстовете не третират журналисти, затова не приемам в публичното пространство да се въртят отворени писма, че законът е насочен срещу журналисти и че посяга на свободата на словото. Не приемам такива обвинения, защото законът касае деклариране на обстоятелства от собственици на медии“, каза Хамид Хамид.

Според него е важен въпросът кой се опитва да измести темата към журналистите и свободата на словото и кой собственик на медии кара журналистите да пишат писма. „Кой има интерес да остане в сивата икономика и в сивото пространство. Кои собственици на медии желаят темата да бъде изнесена към свободата на словото. Със сигурност това не са депутатите от ДПС“, допълни Хамид Хамид.

От ДПС призовават председателя на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов да организира дискусии между народните представители и представители на медиите, така че да бъдат постигнати в максимална степен целите на законодателството, а именно - прозрачност.

 

 

 

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност