20glasuvay

mobileheaderep2019


Младежко ДПС отбелязва 20-годишнината от създаването си с конференция "Младежко гражданско включване 2.0"

На 1 ноември 2018 г. (четвъртък) от 11:00 часа в Дома на Европа (София, ул. "Георги С. Раковски" 124) председателят на ДПС Мустафа Карадайъ ще открие  конференцията "Младежко гражданско включване 2.0", организирана от Младежко ДПС и фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа.  Конференцията е част от събитията, с които се отбелязва 20-годишнината от създаването на Младежкото Движение за права и свободи. 

В  мероприятието  участие ще вземат евродепутатът и председател на Младежко ДПС Илхан Кючюк, Свеня Хан, президент на Европейската либерална младеж (LYMEC), Даниел Кадик, програмен директор на фондация "Фридрих Науман" за Югоизточна Европа, Мартин Бомер, председател на младежкото движение "Младите с Макрон" и още над 30 международни гости.

Темите, които ще бъдат обсъдени, са "Ролята на младите хора в изграждането на бъдещето на Европа" и "Равноправие и преодоляване на пропастта между поколенията". 

Рамадан Аталай: Изборите са на хоризонта

ГЕРБ много трудно могат да се измъкнат от този капан, който сами си създадоха, каза депутатът от ДПС

„Изборите така са налегнали на хоризонта, че много трудно ГЕРБ могат да се измъкнат от този капан, който те самите си създадоха“. Това заяви в предаването „Неделя 150“ Рамадан Аталай – член на оперативното ръководство и депутат от Парламентарната група на ДПС. Според него това, което се случва на управляващите, идва от техните редици – неадекватното поведение, действия и изказвания. Скандалите, които вървят – всичко те си го правят, категоричен е той.

„Това правителство в този си формат или без този формат е безидейно, без визия за развитието на България, без определени цели. Затова ние се опитваме да направим една програма за ускорено развитие на България. Нека да поставим поне 5 цели на тази нация и всяка политическа формация, която идва на власт, да ги припознае и да се опитаме да обединим нацията. /…/ Докато това правителство в този формат с националистите продължават да вилнеят в изпълнителната власт, нищо добро не чака България. ДПС ще намери всички демократични методи, с които да накараме управляващите да се съгласят с програма в интерес на обществото“, коментира Рамадан Аталай. Според него обаче изборите няма да покажат реалността в България.

Обединението на Валери Симеонов с работодатели и синдикати говори много лошо, изказа мнение Аталай и добави:

„Съжалявам цялата нация, че не излиза на площадите. /…/ В българската политика няма място такъв политик, който няма нито политически език, нито някакво възпитание“.

Според него Законът за местното самоуправление, предложен от патриотите, е в ущърб на демокрацията.

Пазарлъците се водят между ГЕРБ и националистите, каза Аталай и добави: „Целият пазар в цяла България е в интерес на лобистките закони, които предлагат и едните, и другите“.

Цялото интервю може да чуете ТУК.

(БНР, 28.10.2018г)

Велислава Кръстева: Не оставка, отстраняване на вицето е изходът от моралната криза (видео)

Велислава Кръстева осъди арогантността в политиката като визира недопустимото поведение на Валери Симеонов. Отношението на движението към овластяването на националисти - фашисти е ясно и категорично, каза тя и припомни, че ДПС е имало решение още преди година за демонтаж от властта на хора, които имат прояви на фашизъм и дискриминация.

"Тупикът обаче, в който изпадна правителството и цялата политическа класа след думите на Валери Симеонов обаче е нещо различно. Затова ние казваме "или, или... или позор за цялата държава". Също толкова обидно е да се замени темата за отстраняването на Валери Симеонов. Тук не става дума за оставка, става дума за неговото отстраняване от властта, тъй като тази персона е несъвместима с всички демократични ценностно-институционални позиции."

Кръстева подчерта, че отстраняването на вицепремиера не означава предсрочни избори, за което се опасяват управляващите. Депутатката изтъкна, че правителството предприема фиктивни действия и рокади в опит да успокоят обществото и косвено оневинят вицепремиера. Тя беше категорична, че докато правителството и премиерът не направят това, което очаква от тях обществото по отношение на Симеонов, не може да се води сериозен разговор за политики, за бюджет, за мнозинството в НС, за програмата за управление, за разбирането и диалога между политическите партии.

Рамадан Аталай: Предсрочните избори са на хоризонта, властта се търкаля по жълтите павета (ВИДЕО)

Само гузните приемат като ултиматум искането за оставката на Валери Симеонов, заяви депутатът от ДПС

ДПС призова за оставка на Валери Симеонов като вицепремиер или ако това не стане, на цялото правителство. Партията призова и за нов модел на управление с национален консенсус.

Темата бе коментирана и в „Офанзива с Любо Огнянов” по Канал 3 от един от най-опитните депутати в ДПС Рамадан Аталай.

„Едва ли не се лансира идеята, че ДПС поставя ултимативно този въпрос към управляващите. Знаете, че ДПС никога не е поставяло ултиматуми. Ултимативно явно го приемат тези, които са гузни", каза Аталай. 

"Представете си един уж вицепремиер ултимативно обижда една уязвима група хора, а след това излизат работодателите и го защитават. Че даже и синдикати. А на всички е известно, че отношението към тези хора е признак за цивилизованост", добави депутатът от ДПС.

"Така че това не е ултиматум. Цялото общество трябва да защити тези хора. А този политик няма място в политиката. Тези формации нямат място в управлението. И тук ГЕРБ позволи на тези формации да влязат в управлението", добави Аталай. 

"Демокрацията е застрашена, защото този човек каза „уж болни деца”, „кресливи майки”, нападна възрастна жена на границата. Защото хората са в условия да се страхуват, затова е застрашена демокрацията”, коментира още той. 

На въпроса дали ДПС няма да вдигне червен картон на ГЕРБ за приемането на бюджета, гостът отговори: 

 „Бюджетът е на управляващите. Никога ДПС не е подкрепяла бюджета, ако е в опозиция. Но винаги сме били достатъчно отговорни, когато управляващите са поставени в ъгъла и нямат как да продължат да градят държавноста, да подкрепим стабилността. А сега е моментът, в който управляващите трябва да видят, че Валери Симеонов няма място в управлението”, каза депутатът.

Какво обаче иска ДПС – да си тръгне само Валери Симеонов, само НФСБ или „Обединени патриоти”.

„Това не е наша работа, а проблем на премиера, който трябва да реши, дали може да управлява с тези хора. Защото от понеделник до петък един скандал, а след това си изкарват кирливите ризи. Смешно е", каза още Аталай.

Той разказа още, че на семинара на ДПС е бил направен разбор по сектори на политиките. Той е показал, че в нито една област не се мисли в перспектива. Като пример Аталай даде сектора енергетика. 

Относно обвиненията срещу бизнесмени и изобщо отношението между бизнеса и властта народният представител изтъкна:

„Аз много добре помня, когато премиерът награждаваше Прокопиев. Тогава не са ли видели проблеми, свързани с него", попита Аталай.

"Кирил Домусчиев, пък излиза и казва, че ще изкара 20 хиляди души на площадите. А до вчера бяха един срещу друг с Валери Симеонов. Значи има зависимости между тези две страни”, коментира още политикът. 

Относно думите на Цветан Цветан, който дори благодари на ДПС, че са се държали отговорно по определени теми,  Рамадан Аталай каза, ме има друг поглед върху думитеу му. 

„Цветанов мисли, че сме добри само когато мълчим. А когато отиваме на избори... сега ще ви кажа наскоро имаше едни частични избори в Суходол – и отново методите на ГЕРБ – областни управници седят пред секциите, включително и ММА бойци. И така е в малките населени места - служители се карат да ходят да гласуват. Държат ги в страх да не си загубят работата. Защото, кой знае какво ще реши утре Валери Симеонов”.

„Нашият тон не е втвърден, за да изкараме някакви дивиденти. Този пърламент още със съставянето на правителството изчерпа доверието в европейските институции. Никой в Европа не е съгласен националистически формации да участват в управлението – без визия, без програма. Покажете им някаква тяхна програма, освен национализма им”, каза още депутатът.

Рамадан Аталай направи коментар и по отношение на президента Румен Радев. 

„Не съм човек, който да дава оценка на висшестоящи институции, особено на президента. Дори на свои колеги винаги съм избягвал да давам оценки. Президентската институция може би се опитва да бъде коректив на определени недемократични действия. И приключвам с това. Той трябва да се ориентира в своите задължения и националния интерес. Двама генерали, дори и с високо его, са длъжни да седнат, да се разберат в интереса на България”, каза народният представител.

"Мисля, че по естествен път предсрочните избори вече са на хоризонта. Властта се търкаля по жълтите павета, никой не се навежда да я вземе, казваше Дончева. Сигурно от страх, че ДПС е отзад", заключи той в отговор на въпрос близо ли са предсрочните избори.

 

Йордан Цонев: Този парламент е с изчерпан ресурс (Видео)

Ако Валери Симеонов остане вицепремиер, искаме избори още сега, обяви зам.-председателят на ПГ на ДПС

„Ако Валери Симеонов остане на поста вицепремиер - да“. Това бе отговорът на въпроса дали ДПС иска предсрочни избори сега на Йордан Цонев в интервю за БНТ.

Така зам.-председателят на парламентарната група на ДПС подкрепи протестиращите майки на деца с увреждания, тъй като исканата оставка на вицепремиера е въпрос на чест.

 „ГЕРБ и правителството не разбраха, че в случая не става въпрос за пари. Майките отговориха: „Не искаме пари, не искаме закони, искаме тази оставка“. Става въпрос за чест или позор, става въпрос за морал или цинизъм, не става въпрос за пари“, коментира Цонев.

Цонев обърна внимание на едно изречение в декларацията на Централния съвет на ДПС. Има различни изходи – или оставка на един вицепремиер, или оставка на цялото правителство, или позорът е за всички – за цялата страна“ и посочи, че отговори на тези три „или“-та ще даде ГЕРБ. „Това „уж болни деца“ на практика превръща България от европейска в „уж европейска страна“, и Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) със запазването на този човек, който е изключително арогантен в поведението си и изключително циничен в думите си от самото начало, се превръщате в Граждани за уж европейско развитие на България. Аз съм убеден, че нито вие го искате, нито вашият електорат“, коментира Цонев.

Той добави, че коалиционното споразумение между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ позволява смяната на вицепремиера.

„Имат прекрасната възможност да изтрият срама от челото на България, защото тя не може да има такъв вицепремиер. Има механизъм ГЕРБ да снеме моралната отговорност от себе си и да изтрие петното, което този човек нанесе на европейска България. Той не го нанася за първи път това петно. Това е нашето искане. Тук не говорим за сваляне на кабинети, за предсрочни избори. Това е съвсем друга тема - предсрочни избори, немощ в управлението“, каза още Цонев.

Той отбеляза, че вицепремиерът Валери Симеонов не знае къде е и какви са неговите отговорности, не знае как да се държи на такъв пост.

„Става въпрос за думи, които не може да ги каже никой политик, камо ли вицепремиер. Цялото общество е възмутено и този човек трябва да си отиде и трябваше да си отиде. ДПС няма да се държи конструктивно, докато този човек е вицепремиер на страната“, добави народният представител и отново изтъкна идеите на партията си.

„Този парламент е с изчерпан ресурс. България не се нуждае от такъв тип управление - коалиционен, какъвто е от 2009 г. досега. Ние от две години говорим, че България се нуждае от програма с ясни приоритети и дълбоки реформи за ускорено икономическо развитие. Около приоритетите да се обединят поне основните политически сили и който каже народът, да изпълнява тази програма. Останалите могат да участват, могат да подкрепят. Ние сме да се смени моделът на управление“, заяви Цонев.

 

 

Зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов: България не може да бъде заложник на един човек без морал

„Не може правителството и България да бъде заложник на един човек, който няма морал“, заяви в предаването „Преди всички“ зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов.

Случаят с изказването на Валери Симеонов към майките на деца с увреждания Ахмедов определи като цинизъм. При гласуването в зала от ДПС няма да подкрепят Симеонов да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. От партията ще предложат този пост да бъде зает от социалния министър.

Според депутата от ДПС липсата на реформи няма да бъде прикрита и от следващи скандали. Той е на мнение, че от началото на това правителство нищо не се прави. Ние не знаем на къде върви България, подчерта Ахмедов и добави:

„България е в трудна ситуация. Правителството е на база на математически сбор, без ясна визия за развитието и бъдещето на нашата родина. С това правителство, което е съставено от хора без ценностна система, проблемите в държавата ще се множат. С всички тези проблеми хората са запознати, защото се сблъскваме всеки ден. Основната вина за това е на ГЕРБ. ГЕРБ с всякакви хитрини се мъчат да задържат тази власт, без да си дават ясна сметка, че рушат държавата и вредят на България. Нашият Централен съвет е много навременен“.

Ахмедов припомни решението от предишния Централен съвет за „демонтаж на властта във всяко ниво“: „Днес ще направим анализ докъде сме стигнали с този демонтаж, ще направим анализ за готовността на нашите структури за избори и ще начертаем и следващи стъпки. /…/ Какви ходове ще предприемем, тези, които трябва да поемат отговорност, смятам, че ще бъдат изненадани“.

„Патриотите трябва да напуснат властта, но ние не сме за участие във властта. За ДПС не е самоцел да участва във властта. За нас е важно каква програма се изпълнява от даденото правителство и накъде върви България“, категоричен е Ахмедов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл ТУК

Халил Летифов: Предсрочните избори чукат на вратата (ВИДЕО)

Трябва да върнем доверието в институциите и да реанимираме държавността, обяви зам.-председателят на ПГ на ДПС

„Отговорността за политиката за хората с увреждания трябва да я носи единствено и само министърът, защото още от избирането му за вицепремиер, като отговарящ за демографската и етническата политика, ние казахме, че това е гавра. В случая след всичките тези скандали, които той сам предизвика това беше поредният шамар за майките, а и за всички инвалиди в страната. Казахме, че само по себе си това предложение е скандално и то не бива да бъде осъществявано. Между двете четения на законопроекта трябва да се промени този съвет да бъде оглавяван от министъра, а не от вицепремиера. Не мисля, че има легитимност, още повече, че той се извини под натиска на коалиционния съвет, а преди това заяви, че би било неискрено. Значи вчера той се е извинил неискрено, а преди това, когато е използвал тази фраза по адрес на майките, срам ме е да я кажа, е бил искрен. Ще изглежда брутално той да оглави този съвет по въпросите на инвалидите. И за съжаление това не е шега, а трагедия.

Целият този скандал в една нормална държава щеше да продуцира най-малкото оставката на въпросното лице”, обяви Летифов.

По отношение на вота на недоверие срещу правителството, който за трети път не мина вчера   зам.-председателят на ПГ на ДПС коментира:

„Не виждам да има нужда от регресия в политиката при този хаос, който цари в управлението като цяло. Що се отнася до Марешки, дали една партия е опозиционна или не, си личи от подкрепата за кабинета. Вчера те подкрепиха кабинета и тук вече излизаме от хипотезата, че те са опозиция. Те не са опозиция – гласовете вчера се преброиха – опозиционните партии БСП и ДПС имаха 99 гласа. Всички останали бяха на съуправляващи субекти, така че излизаме от хипотезата, че Марешки е опозиция. По отношение на оставката за премиера – не е важно дали ние сме я поискали или не. Ще ви припомня в началото бе словото, когато ние изразимхме съмнение за тази коалиционност, която няма допирни точки като формула, освен чисто математически. Изразихме тази наша позициия още миналия април, когато се конструираше кабинетът и мнозинството н парламента. Тогава ГЕРБ обявиха, че ще озаптят „Патриотите”. Уви, вчера видяхме, че всъщност премиерът няма полезен ход и по-скоро „Патриотите” са озаптили ГЕРБ. Което е изключително притеснително, защото поведението, цинизмът, обидата, която не бива да си позволява, който и да е политик, но си позволи един вицепремиер, всъщност тегне върху цялата държава и персонално върху ГЕРБ и премиера. И това е очeваден факт.

Под озаптяване на ГЕРБ имам предвид, че нямат полезен ход. Това се потвърди и от изказването на другия вицепремиер, който оправда поведението на г-н Симеонов с думите, че видите ли, ако удовлетворят искането на майките, трябвало да падне властта. Разбираме, че това всичко се случва в името на властта. ГЕРБ са заложник на тази, не мога да я нарека политика, на тази шашмалогия”, каза Летифов.

Той изключи възможността на този етап ДПС да подкрепи правителство на малцинството без „Патриотите”.

„Направихме подобни предложения в самото начало. Не беше за правителство на малцинството, а да се направи програмата за ускорено развитие и тя да се следва. И да се подкрепят основните неща, които ще гарантират това ускорено развитие. След това всички политически субекти си носят отговорности за своите политически тези и поведение. Това бяха част от вариантите, за да не стане това поведение част от държавната политика. Но то стана. Ние предложихме това с тази идея. Година и половина по-късно като че ли това изглежда безсмислено. Оттук нататък ние всички дължим отговор, защото е ясно, че така не може. Морал в политиката не остана. Институциите ще ударят още по-голямо дъно от това, което ние наблюдаваме. Трябва да се върнем на плоскостта да се върне доверието в институциите на първо място, второ да реанимираме държавността и не на последно място е това да има морал в политиката. ДПС е предвидим партньор – понякога скучно, понякога звучи клиширано, но 28 години ДПС е доказало, че е предвидим партньор. Когато е ставало въпрос дали Движението подкрепя или не подкрепя – става въпрос за политиките, които сме отстоявали толкова години и сме заявили предварително. Един политик струва толкова, колкото неговата дума, която казва, и как я защитава след това с гласуване”, заяви народният представител.  

По думите ме в момента наистина са модерни консерваторските идеи и мислено, но в България не се вижда как този консерватизъм води до стабилизация на страната и как връща доверието в институциите.

„Стана ясно, че либералният модел търпи отстъпление, но това е провал на политиците. Но по-добро от това никой не е представил. Тук целта на консервативния модел е противопоставяне и стратегията е „нищо не ни обединява по-добре от общия ни враг”. А политиката би трябвало да създава партньори и перспективи, а не врагове”, каза Летифов и поясни, че ДПС не се притеснява, че остава единствена либерална партия, при положение, че и БСП клони към консервативното, като такива се заявявяват ГЕРБ, Волен Сидеров и още други политически субекти.

„Понякога разумът наистина е сираче”, изтъкна Летифов.

„Целта всеки да бъде модерният Орбан на Балканитеизглежда все по-мечтана от всички политически сили в парламента. Надявам се да има едно изтрезвяване и да се върнем към това, че ние имаме национален интерес и приоритети. И по-скоро да бъдат намерени приоритети, защото към днешна дата не е ясно какви са те”.

Относно протестиращите майки депутатът каза:

„Смятам, че те вече спечелиха една битка. Смятам, че успяха да спечелят. Оттук нататък те искат да спечелят уважението, което са заслужили и ние ги подкрепяме. В никакъв случай няма да политизираме техния справедлив процес. Ще ги подкрепяме, за да се чувстват пълноценни най-малкото. А и те неведнъж повториха, че тук не става въпрос за пари и това не се разбра, и оттук идва цялата драма. Самата реплика,  като че ли слага капак на целия анализ, който са си направили властта за проблемите на майките на деца с увреждания”.

„Затова като говорим за приоритети, хората ще ни принудят да си говорим за приоритети и да ги следваме. Изборът е наш дали ще го направим по трудния начин или не. Не искам да звучи като заплаха, а по-скоро е една констатация. На последно място сме по доходи, по продължителност на живот и още много други такива показатели. Затова ние търсим партньорство и изготвяме нашата програма. Дължим ясна политика за доходите на хората, дължим ясно отношение и решение по отношение на бизнеса, инвестициите и развитието като цяло на всички сектори, защото където и да копнеш, ще намерим проблеми. За да може да догоним поне страните, които са влезли с нас и тези малко преди нас като Румъния, Чехия, Словакия”, добави зам.-председателят на парламентарната група на ДПС.

Халил Летифов обясни, че в ДПС вече напредват по отношения на изготвянето на тяхната програма за управление.

„Не знам кога ще бъдем готови, но работим упорито и сме в напреднала фаза. По-важното е обаче да намерим партньори и да се възприеме този модел на поведение”, уточни той.

„Обединените патриоти” в никакъв случай не са системна партия. Кое е системното – цинизмът, арогнтността, езикът на омразата. Да бъдеш системен играч, означава да си предвидлив. Да носиш цялата отговорност, дори и тя да носи негатив. Там такова нещо не съществува. За нас те не могат да бъдат политически партньор – не на нас, а на която и да е отговорна политическа сила. И второ да официализираш езика на омразата и то като гавра с най-уязвимите групи, не може да бъде прието, простено и никога да бъде на политическата сцена като системност”, отговори Летифов на въпрос дали „Патриотите” вече са системна партия в българската политика.

Той за пореден път обясни, че програмите на ГЕРБ и ДПС в немалка степен се препокриват, заради което те неведнъж са подкрепяли решения на управляващите. Според него ще се стигне до предсрочни избори.

Предсрочните избори чукат на вратата, не защото опозицията ги иска, а заради проблемите в коалицията във властта и заради липсата на приоритети и решения заради очакването да се решат проблемите на обществото. Пресрочните избори чукат на вратата поради тази причина, заради проблемите в малката коалиция, заради проблемите между малката коалиция и голямата партия. Нашето настояване е, че „Обединени патриоти” нямат място там”, добави Летифов.

Възможно ли е обаче да се направят избори 3 в 1 през следващата година, когато са евроизборите и местните.

„Ако ситуацията наложи да се направят, ще се направи без значение кой колко е готов. Ние, от ДПС сме готови. Както каза нашият председател г-н Карадайъ обаче „какво от това, какво правим след това”. Търсим този отговорен подход. Но за съжаление обаче ще ги направим тези иизбори заради управленската немощ.  Защото трябва да се види след това кой с кого ще си говори. Състоянието, в което е и парламентът, и мнозинството. Всеки с всеки е скаран и не си говори – който и да предложи програма, тя няма да сработи, защото няма да намери партньор. Заради това и управляващите не сработват, защото нямат допирни точки. От друга страна ще ни се наложи в интересна България. Няма да сработи и идеята да дойдем на власт, пък после да решаваме какво ще се случи. Ние държим всички партии да излязат предварително и да кажат какво се случва след това”, добави Летифов.

„Ние си запазваме правото да използваме всички демократични методи, за да налагаме нашите ценности”, обясни Летифов в отговор на въпрос дали ДПС ще предизвика предсрочни избори.

 

Илхан Кючюк: Защитата на околната среда е наша отговорност и ЕС трябва да води света към по-чисто и по-зелено бъдеще

Уважаеми колеги,

Този доклад е важна стъпка за предотвратяване на негативното и вредно въздействие на пластмасовите продукти върху околната среда. Изобретена в средата на 19-ти век, пластмасата се произвежда масово от началото на 50-те години с експоненциален ръст на производството през последните 15 години: над 8 милиарда тона за едва 65 години ни оставят над 6 милиарда тона отпадъци.

Това е тревожна статистика и е необходимо да вземем сериозни мерки с този проблем. Изхвърлянето на пластмасови продукти превръща нашите океани в един голям кош за отпадъци. Пластмасите отговарят за 85% от замърсяването на морската среда и ако не предприемем действия, до 2050 г. в океаните ще има повече пластмаса от риба.

Ето защо, напълно подкрепям предложението за въвеждане на нови правила относно използването на пластмаси и европейска стратегия за употребата на пластмаса в кръговата икономика. Призовавам Европейската комисия да подкрепи бизнеса и технологичните иновации, които имат за цел да заместят пластмасовата употреба на определени продукти. Защитата на околната среда е наша отговорност и ЕС трябва да води света към по-чисто и по-зелено бъдеще.

footerimage

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Декларация за поверителност