20glasuvay

Декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от името на ПГ на ДПС относно откриването на третата парламентарна сесия

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Преди всичко искам да честитя на всички български граждани новата 2018-та година с пожелание тя да е мирна и успешна за всеки и за България.

Политическото събитие, с което започна новата година за нашата страна, безспорно е поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз. България влиза в тази отговорна роля за първи път от членството си в Европейския съюз. Ние в ДПС осъзнаваме колко е важно за страната да изпълним със съдържание тази роля. Да покажем на нашите европейски партньори гостоприемство, организационен и управленски потенциал и активна роля при решаването на общоевропейските проблеми. И още – диалогичност и умение за задаване на посока, воля за необходимите реформи в ЕС и решенията за това. Заедно с това, да настояваме в дневния ред на европейските институции да влязат и важните за страната ни теми – членството ни в Шенген и процеса на присъединяване към Еврозоната, темата за мястото на страните от Западните Балкани в ЕС. Въпреки че в процеса на определяне на приоритетите ни за Председателството не беше чут гласът на ДПС, не беше изведено като акцент превръщането на Балканите в зона, свободна от радикализми и етнонационализми, като важно условие за протичане на процесите на присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС, ние ще продължим да работим активно в тази посока като либерална партия, член на европейското либерално семейство. България може да представи БЕМ като модел за мирно развитие, устойчива демокрация и просперитет. БЕМ, чийто идеолог и създател е нашият почетен председател д-р Ахмед Доган, е моделът, който не само създаде условията, но и успешно реализира мирния преход от тоталитаризъм към демокрация.

В ДПС смятаме, че стабилността на Балканите е в пряка зависимост от скоростта на протичане на процесите на присъединяване на страните от Западните Балкани, а също и от продължаване и засилване на диалога „ЕС-Турция“. Ние не си представяме, че може да бъде постигнато трайно стабилизиране на балканския регион без включването на Република Турция, най-голямата и силна в икономическо и военно отношение страна в региона, в общоевропейските процеси, колкото и трудно да изглежда това към този момент. Тук е мястото да кажем, че нашата партия ще участва активно във всички формати, в които ще се провеждат мероприятия по време на българското председателство. Нещо повече, в рамките на европейското либерално семейство ние ще продължим да водим проактивна политика по време на цялото председателство, като кулминацията ще бъде срещата на върха на европейските либерали в София през месец май. На тази среща на лидерите на втората (по брой премиери) европейска политическа фамилия, ДПС ще постави отново важните за България въпроси – членството ни в Шенген и Еврозоната, ускоряването на присъединителните процеси за страните от Западните Балкани, свързаността на Балканите, включително инфраструктурната и енергийната.  

В края на миналата година чухме управляващите ясно да казват как си представят във вътрешнополитически план 6-те месеца на българското европредседателство. Най-общо казано, тази представа изглежда така – „дайте да си стиснем ръцете и в следващите 6 месеца да не говорим за проблемите на управлението, за да не се излагаме пред европейските ни партньори“. Ние разбираме желанието на правителството да му бъде осигурен вътрешен политически комфорт от опозицията, за да се концентрира върху европредседателската роля, да няма дебат по проблемите на управлението на страната, да не вадим на показ недъзите и дефицитите на това управление, да не внасяме вотове на недоверие. Този комфорт ние от ДПС не можем да осигурим, защото сме убедени, че както нашите избиратели, така и всички български граждани искат точно обратното. Управляващите грешат като тълкуват институционалната ни подкрепа за стабилността на държавата, като осигуряване на комфорт на управлението с националисти. Никой няма да ни прости, ако не поставим важните за всеки български гражданин проблеми – липсата на сериозни реформи, които да подобрят работата на всички обществени системи: здравеопазне, образование, сигурност; корупцията, която влошава бизнес-средата и административните услуги; лошата ефективност и ефикасност при разходване на публичните средства; докато не се справим с бедността и не се стигне до увеличаване на доходите. Ние от ДПС няма да спрем да предупреждаваме, че включването на националистите във властта официализира езика на омразата, който разделя нацията по най-опасната ос – етнорелигиозната. И да успокоим управляващите, които смятат, че политическите дебати ни излагат пред европейските ни партньори – европейските политици не гледат с добро око на замитането на проблемите под килима и оценяват по достойнство критиката.

Тези две линии ще формират политическото поведение на ДПС и на представителите ни в българския и европейския парламент през новия политически сезон. Във външнополитически план, ние ще продължим да участваме активно в общоевропейския процес в контекста на българското председателство. Във вътрешнополитическия живот ще бъдем опозиция на управлението и ще търсим не само корекция на политиките му, но и неговото преформатиране. И за да няма спекулации, искам ясно да заявя: преформатиране на управлението не означава задължително влизане на ДПС в управлението. Нашата визия за развитието на страната е, че България се нуждае от Програма за ускорено развитие, включваща дълбоки реформи на най-важните обществени системи. А това, както виждаме, не се получава вече трети политически мандат, нито с експертни, нито с обикновени коалиционни кабинети, съставяни, впрочем, при пълна некохерентност/несъвместимост на програмите на партиите, участващи в аритметичните мнозинства. Създаването на такава програма и търсенето на мнозинство, което да я реализира, е правилният път. Българският избирател не се готви да даде властта на един политически субект, видно от последните 10 години и от социологическите проучвания. ДПС няма да участва в процес „стани да седна“, а иска да даде на страната проспект за ускорено развитие. Ние сме против управлението с националистите, не само заради това, че официализираха езика на омразата и агресията, ерозират институциите и поставят под въпрос сигурността и стабилността на държавата. Продължаваме да смятаме, че това управление не е добро за страната и ще продължим с убедеността, че трябва да се появи не нещо политически и управленски подобно, а мнозинство, което да формулира и осъществи нужните на страната ни реформи. В този процес ние трябва да включим гражданското общество, съставено от свободни и активни граждани, които да участват във формирането на управленските решения и в тяхната реализация.

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, днес нашият призив към всички политически партии е във воденето на политическия дебат и търсенето на политически решения да комуникираме на нормален, европейски политически език и да работим за достойно изпълнение на високо отговорната задача на държавата в председателството на Съвета на Европейския съюз, за осъществяване на реформите в страната и в Съюза, за повече Европа и то по-добра Европа, за просперитет и благоденствие.

Благодаря за вниманието.

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност