20glasuvay

Декларация от името на ПГ на Мустафа Карадайъ относно приключване на сесията на НС

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

 Днес, с приключването на настоящата сесия на Народното събрание, обръщаме поглед върху едно от най-важните събития за страната – председателството на Съвета на Европейския съюз от 1 януари 2018 г. Това е изключително важен момент за страната ни и за държавата, за нашето място в Европа днес и в бъдеще.

Ние като общество, държава и институции посрещаме председателството разединени, конфронтирани, бедни, без изгледи за политическа нормалност и икономически растеж, компрометирана демокрация и ерозирала държавност.

Основната причина за това е днешната формула на управление.

В началото на 44-ото Народно събрание ДПС излезе с общ призив за обединение.

Тезата за обединението беше в основата и на нашата предизборна политическа програма, това бяха и основните ни политически послания – за обединителен патриотизъм пред лицето на опасността за общото.

Това не бяха само декларации. Отчитайки реалностите, ДПС предупреди, че разделението в обществото, езикът на омразата, политиката на отхвърлянето, както и създаването на неясни мнозинства без ценностна основа трайно разрушават демокрацията, доверието в институциите и на държавността като цяло.

Изразихме воля да подкрепим ясна програма за борба с бедността и демографската криза, програма, гарантираща европейското бъдеще на България, програма, която обаче не допуска крайни радикализми и национализми до властта.

Обърнахме внимание, че в този стратегически важен за страната ни етап, е необходимо да се положат усилия да се осигури успешно реализиране на Председателството на Съвета на Европейския съюз. С подкрепата на всички националноотговорни политически формации и с отговорната работа на всички държавни органи и институции.

Призовахме ясно да формулираме онези национални приоритети, които са условие за нашето бъдещо общо развитие. И да набележим конкретни мерки за тяхното постигане. Да осъзнаем силата на обединението, необходимостта от обединение, да изоставим политическите и партийни сметки и да върнем нормалността в политиката и държавното управление, да защитим демокрацията, да осигурим мир и стабилност.

Какво ни предложи най-голямата политическа партия?

ГЕРБ не успя да разчете правилно резултатите от изборите и „политическите послания“ на избирателите и поради липса на воля да поемат и да понесат отговорно и достойно своята роля, отредена от избирателите, предложиха неудачна формула за управление, включваща, без да има нужда, националисти във властта.

С което излъгаха избирателите си, излъгаха и цялото общество, отказаха се от предизборната си програмата за управление и поеха по инерция заедно с националистите.

Вместо да се сложи край на разделението, на омразата, на деструктивното поведение като цяло, те загърбиха европейските ценности и изневериха на собствената си кауза, минираха европредседателството, застрашиха стабилността, демокрацията и държавността.

Днес ситуацията е повече от тревожна. Властта не само не гарантира сигурност и стабилност, не предлага така необходимите реформи, не създава условия за икономически растеж и просперитет, но значително увеличава своя дан за отдалечаването от нормалността, както и в ерозирането на демокрацията и на държавността. Няма да стигам до по-далеч, за да заявя, че управляващите нямат ясна визия за управлението и стратегията за това – работи се на принципа „проба-грешка“ и т.н., обясняват ни, че едните бързали, пък другите – не толкова, без да допускат, че това само разкрива безсилието на управлението.

Така днес, вместо достижения на демокрацията – наблюдаваме омраза, агресия, разделение и противопоставяне, ерозия на държавността, на стабилността, ерозия на доверието към държавните органи и институции. Свидетели сме на лоши послания от управляващите към обществото и към Европа.  Впрочем доказателство е вчерашното решение за подмяна на демокрацията чрез настаняване на национализма в дома на символа на демокрацията „Раковска  134”

Каква държава искаме?

Държава на националисти, шовинисти, ксенофоби, държава на омразата, агресията, разделението, противопоставянето? Или държава на обединителния патриотизъм в духа на заветите на Левски – за чиста и свята република, в която всички са равни – и българи, и турци, и евреи, и т.н....

Ние от ДПС и нашите избиратели имаме ясен и категоричен отговор. Ние сме последователни – за мир и просперитет в нашата родина, за обединителния патриотизъм, за всичко онова, което ни обединява и ни дава общи хоризонти.

Като партия, чувствителна по теми, свързани с човешките права и свободи, с демокрацията и европейското бъдеще на страната, мира и стабилността в страната и региона, ДПС реагира на всяка заплаха пред демокрацията и стабилността. Не може и да бъде другояче.

И нека никой да не си прави илюзии да омаловажава ролята, мястото и действията на ДПС в името на държавността и на държавата ни.

ДПС проповядва толерантност и заедност, но остро се противопоставя на рушителите на демокрацията и стабилността в страната. ДПС за тази своя идеология заплаща немалка цена, но няма да се откаже от тези ценности, които я правят евроатлантическа, демократична и националноотговорна партия.

ДПС най-добре от всички присъстващи тук оценява председателството на Съвета на Европейския съюз. От своето създаване ДПС постави акцент на евроатлантическата ориентация на България, допринесе изключително много за членството на страната ни в НАТО и в ЕС. ДПС остава в историята с Българския етнически модел, който осигури и гарантира мирния преход.

Във всички форуми, където участваме, на всички срещи с европейски лидери от либералното политическо семейство ДПС има активна позиция по приоритетни за държавата въпроси като Шенген, Западните Балкани, Балканите, механизма за сътрудничество и проверка и т.н.

Да, за нас европредседателството е важно, но още по-важни са демокрацията и държавността, мирът и стабилността. Те са условие, без което не можем като граждани, общество и държава.

Грешка е включването на националисти във властта, грешка е при председателството България да се представлява от националисти. Тези, които печелят избори със заклеймяването на Европейския съюз, започват предизборни кампании в Русия ...

Днешните грешки могат да имат тежки последици за бъдещето на държавата ни. Отдалечаването от нормалността връща държавата и обществото назад и трупа негативен заряд.

Демонстрираното упорито нежелание да се вслушате в гласа на разума, госпожи и господа от ГЕРБ, да проумеете отговорността, която носите пред бъдещите поколения и да оцените сериозността на ситуацията, показва неспособността ви да ръководите държавата. Това е доказателство за липса на стратегически цели и визия за тяхното постигане, доказателство за краткосрочни хоризонти за самите вас.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Властта значи преди всичко отговорност и управляващите не могат да избягат от отговорността.

В условията на демокрация политиците носят отговорността и те не могат да се крият зад общи фрази.

Демокрацията не е диктат на мнозинството, а баланс между институциите така, че никоя от тях да не обсеби цялата власт. Тя постига това чрез сложна система от баланси, при които „власт власт възпира“ и всяка една институция е ограничена от други институции.

Както винаги, така и занапред ДПС ще продължи да работи в името на държавата и на държавността, в името на мира и демокрацията, за икономически растеж и просперитет. ДПС ще работи за активно гражданско общество, съставено от свободни и активни граждани. Ние ще работим за това всеки активен гражданин и гражданското общество да са съучастници във формирането на решенията и реализирането на взетите решения.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Накрая се обръщам към всички вас, към всички български граждани с пожелания за весели празници, за здраве и повече разум в името на цялото общество, за мир и просперитет.

Благодаря Ви за вниманието!

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност