ДПС напуска комисията по вероизповеданията и правата на човека (Декларация)

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

На 28 септември 2017 г. на нарочна пресконференция ПГ на ДПС поиска оставката на председателя на Комисията по правата на човека Красимир Велчев. Повод за поисканата оставка на г-н Велчев станаха изявленията му при обсъждането на проекта на Закон за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица, както на заседание на комисията, така и в пленарна зала.

Законопроектът, внесен от народни представители от ДПС, касае обезщетяване на ранените в мирни протести по време на тоталитарния комунистическия режим. Въпросът не е в материалната страна, по-скоро става въпрос за морален акт и израз на хуманност към пострадалите, които, отстоявайки правата си, се противопоставиха на режима и докараха демокрацията в нашата родина.

Изявленията на г-н Велчев са ксенофобски, насаждат омраза, разделение и противопоставяне в обществото. Ксенофобията е омраза към другия, към различния. Според нас точно тази комиисия – по правата на човека, не може да бъде ръководена от лице, което загърбва европейските ценности и поставя под риск стабилността на държавата и единството на нацията.

Посочихме, че ГЕРБ като част от ЕНП има шанса да докаже, че действително споделя европейските ценности и европейската им реторика не е присвоена за целите на национализма.

За нас това беше изключително важно. ГЕРБ да се възползват от този шанс и да докажат привързаността си към европейските ценности, към демокрацията, да проявят отговорността, която би трябвало да имат пред обществото днес и пред бъдещите поколенията. Но те не ни чуха и маските паднаха, показа се истинското лице на ГЕРБ – коалицията е идейно и ценностно базирана на национализма и ксенофобията.

Искането ни бе отправено ясно и категорично.

Какво последва.

Г-н Велчев чрез медиите заключи, че всички знаем, че не е ксенофоб, но непредубеденият прочит на стенограмите доказва обратното. Отправи обещание за извинение, ако „някой от тези хора се чувства обиден и засегнат“ и продължи с внушенията си и с някои искрени възклицания, които будят сериозна тревога.

Както се казва, обстоятелствата не правят човека, те само го разкриват.

Обстоятелствата само разкриха истинската същност.

Цялото изявление с обещанието за извинение е опит да се манипулира общественото мнение и да се създаде впечатлението, че всичко е, защото ДПС иска да вземе едни пари от нас, българите, и да ги даде на някаква група хора.

Груба манипулация е и твърдението за аналогия с режима на активните борци. Но затова трябва да се изчете законопроектът и да се видят мотивите и да се разбере, че няма никаква връзка, никаква аналогия. Но трябва да се чете непредубедено.

Не се осъзнава, лично от г-н Велчев, а явно и в ГЕРБ, колко тежки могат да бъдат последиците от подобно поведение. Нещо повече, дори не се иска да се погледне обективно, през призмата на европейските ценности и да се направи съответната преценка. Нещата изглеждат твърде зле, далеч от нормалността, далеч от Европа.

Тогава поставяме въпроса доколко това е проблем на г-н Велчев, доколко е проблем на ГЕРБ, а и на държавата и българските граждани.

Поведението и изявленията на г-н Велчев са повод да се замислим за начините на лечение при подобна симптоматика.

Опасност е да създаваш внушения, изграждайки поредните митове за ДПС, прокарвайки разделителна линия “наши-ваши“, противопоставяйки, генерирайки омраза и агресия. И тази опасност има връзка с националната сигурност.

Нашите опасения идват от това, че влезе ли омразата в действие, процесите могат да тръгнат в неправилната посока с нежелани последици.

Случаят с г-н Велчев ни поставя пред много въпроси – вместо да се открои истината и да се поправят грешките, продължава линията на противопоставянето и упоритият отказ да се провиди настоящето и бъдещето. Това е много опасно и ние от ДПС винаги сме били против разделението и противопоставянето.

Конкретният случай не е изолиран, липсата на чуваемост, липсата на чувствителност по темата, липсата на решимост и воля да се противопоставим заедно всички, които имаме отговорности пред бъдещето на нашата родина и на нацията, може да доведе до проблеми със стабилността. Наред с бедността и социалната несправедливост, се поставят под риск сигурността на гражданите, стабилността в страната и региона.

Знам, че много хора ще кажат, че това не е проблем само на България, това се случва и в Европа. Но Европа идентифицира проблема и противодейства. Има силата и волята да го направи. Само преди дни при честванията на годишнината от обединението на Германия, предвид изборните резултати на третата политическа сила, федералният президент Щайнмайер заяви, че в Германия „има стени между нашите жизнени среди“. По думите му те са възникнали между градовете и провинцията, онлайн и офлайн, между бедните и богатите, между младите и старите – стени, от двете страни на които хората трудно се разбират". Той призова депутатите да покажат, че „демократите имат по-добри решения от тези, които злоупотребяват с демокрацията и никога да не позволяват завръщане на национализма“.

Само ще отбележа, че епохата и от нас изисква това.

Никой не може да заблуди обществото, че няма разделение и че вървим към по-добри дни, когато непрекъснато се отправят политически послания за разделение и омраза, когато противопоставянето ражда агресия, която ни залива ежедневно.

Не можем да продължим, ако не преодолеем омразата и агресията в себе си. Затова е необходимо да спре противопоставянето. За да не бъде погубен девизът „Съединението прави силата“ – част от герба на България и изписан на сградата на Народното събрание, преди да е станал девиз и на европредседателството в началото на 2018 г.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Противопоставянето, разделението и насаждането на омраза трябва да бъдат отречени по категоричен начин от всички проевропейски и проатлантически демократични националноотговорни партии.

ДПС отдавна настоява българският етнически модел да бъде общонационалната ни обединителна кауза. Да изнасяме мир, баланс и хармония, спокойствие и сигурност. Нека работим за това България да се превърне и утвърди като гарант на стабилността в региона и така да преодолее географската периферия и да намери достойно място в политическото ядро на Европа.

ДПС има решимостта, силата и волята да противодейства на разделението и противопоставянето, на омразата, включително и на действеното проявление на тази омраза, да работи за достоен живот на всички български граждани и за просперитета на България.

В израз на нашата последователна политика за прекратяване на разделението и противопоставянето, за обединение около ценности и за отговорно поведение в името на България и на българските граждани, нашите колеги от ДПС – членове на Комисията по вероизповеданията и правата на човека, депозират оставките си от комисията.

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност