Декларация на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ от името на ПГ на ДПС

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ!

На 15 септември, една от най-важните дати от националния ни календар, в медиите се появи информация за множество разрушени надгробни плочи в еврейското гробище в София. На фона на радостните емоции, свързани с първия учебен ден, отдавна превърнал се в обединяващ нацията празник на познанието, ден, в който осмисляме силата на знанието и науката като ценности, фундаментални за развитието и просперитета на нацията, когато обръщаме поглед към бъдещето и изпитваме по-голяма увереност с успешното ни общо бъдеще, тази новина ни приземи в реалността. Не просто ни напомни, че обществото е разединено, като че ни показа жестоката истина, че демокрацията е в опасност.

Този вандалски акт, погазващ общочовешки принципи, за съжаление не е изолиран случай. Това е само пореден случай. И премълчаването на тези факти няма как да промени истината.

Съвсем наскоро беше изрисувана и осквернена с неприлични надписи и пречупени кръстове братска могила.

Ние от ДПС осъждаме категорично поредния акт на омразата и призоваваме за обща позиция на Народното събрание по този повод. Призоваваме за актове на обединение, а не на разединение. Призоваваме категорично да осъдим всяка форма на омраза и агресия, да осъдим антисемитизма, да осъдим национализмите, да се разграничим от онова, което ни отдалечава от надписа на сградата, в която се намираме – на обединението като условие за успех.

Призоваваме за обективност и безпристрастност при оценката на състоянието на демокрацията у нас, за анализ и извличане на поуките, за търсене на обединението и отричане на противопоставянето.

Думата ни е за езика и символите на омразата и агресията, за носителите, за причините и следствието...

Трябва да помним и знаем как обществото разчита участието на националистите във властта (носители на разединението и омразата, на противопоставянето, на агресията). Как се тълкува не просто толерирането на това противопоставяне, а осъществяването на власт и управление под този знак. Наред с внушението, че това е нормално и няма нищо опасно в това. Ще пропусна за съпътстващото внушение за лошите...

На този фон ще припомня възгласите България да покаже на Европа, че участието на националисти не било никак лошо, нещо повече, то дори било нормално и полезно за една държава. Защо не и за останалите европейски държави?!

За пореден път алармираме за липсата на нормалност в държавата. Призоваваме всички национално отговорни партии да преосмислят своето отношение към участието на националисти в управлението на страната и категорично да го осъдят и се разграничат. Не можем да изнесем такъв деструктивен модел в Европа и в Европейския съюз, създаден именно като отговор на най-чудовищната част от историята на човечеството.

Като положителен и градивен модел обаче бихме могли да предложим Българския етнически модел, успешно реализиран в нашата страна и получил признанието на международни политически изследователи и коментатори. В основата на този модел стои идеята за единна нация от всички граждани на държавата, мир, толерантност, стабилност и сигурност.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

На прага на председателството България няма право да се отдалечава от европейските модели и ценности.

Българския етнически модел е емблемата на българския преход, независимо от познаването и признаването му. Днес все повече недоумение буди не непознаването и неразбирането на модела, дори непризнаването, а по-скоро огромното нежелание за разбиране. Реална интеграция и обединение, мир, баланс, толерантност, диалог, съгласие, равнопоставеност и партньорство. Това са основни характеристики на Българския етнически модел.

Недопустимо е в европейска България да се толерират подобни актове и поведение, мълчаливо да се подминават и ненаказани да остават нацистки знаци и символи, посегателство върху паметни плочи, разрушаване на гробища, за нормално да се приемат речникът на омразата, включително действеното проявление на тази омраза.

И този акт трябваше да бъде осъден от управляващите, днес трябваше да има декларация от най-голямата политическа партия. Въпросите защо всички тези неща се случват имат отговор – защото се толерират националистите. Защо властта мълчи също – защото националистите са във властта. Европредседателството не може да бъде алиби за това.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

Ние от ДПС не мълчим, когато се сблъскваме с прояви на нацизъм и екстремизъм, винаги ясно и категорично осъждаме популизма, радикализмите и национализмите. И винаги ще бъде така, когато демокрацията е застрашена. Вместо неадекватните опити на някои за прочит на годишната реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза, трябва много внимателно да разчетем неговото предложение за прекратяване на еврофинансирането за евроскептични, екстремистки и националистически партии. 

Днес е време всеки да заеме правилната позиция. Утре може да бъде късно. И никой, за който европейските ценности имат значение, няма право да мълчи. В противен случай е част от евроскептицизма, екстремизма и национал-популизма.

Така приемаме завета на Мартин Нимьолер от неговото знаменито стихотворение

КОГАТО НАЦИСТИТЕ ДОЙДОХА ЗА МЕН

Когато нацистите дойдоха за комунистите, аз мълчах;

не бях комунист.

Когато затвориха социалдемократите, аз мълчах;

не бях социалдемократ.

Когато дойдоха за профсъюзите, аз мълчах;

не членувах в профсъюз.

Когато дойдоха за евреите, аз мълчах;

не бях евреин.

Когато дойдоха за мен – вече не бяха останали хора,

които да ме защитят.

 

 

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност