Декларация на народния представител Ерол Мехмед от името на ПГ на ДПС

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПРЕДСЕДАТЕЛ,

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА НАРОДНИ  ПРЕДСТАВИТЕЛИ

Утрешният ден е специален - първи учебен ден за десетки хиляди първокласници и за техните щастливи и притеснени родители! Пореден първи учебен ден е за всички останали, но празникът в погледа на учениците и учителите е достатъчен, за да осмислим силата на знанието и да осъзнаем, че образованието и науката са основни ценности и постижения в съвременното общество! В 21 век, в идващото все по-интересно време, образованието ще играе най-съществената роля за всеобщото развитие на човечеството. Но образованието не е само обучение в училище, но и придобиването на знания и умения в дома и семейството. То включва и опита и постиженията на предишното поколение, на ценностите на предците ни, с които проглеждаме в света  и все по-цветен става кръгозорът ни! Но готов ли е днес българският учител да погледне различно, не от фундамента на усвоените и почти наизустени уроци, а през погледа на новите генерации към по-различния вече, все по-глобален и информационен свят? До каква степен учителят и българското училище влияят, както за формиране на характера и за изграждане на личността, така и за самостоятелно взетото решение на абитуриента да продължи образованието си в чужбина? Винаги сме твърдели, че в България образованието се цени, но за жалост, в реалния живот винаги сме се убеждавали в противното! Оплакват се учители, оплакват се родители, а често неадекватната реакция на институциите допълнително влошава положението. От това страдат децата ни, а те са нашето по-добро бъдеще, нашата утрешна България!

Уважаеми колеги, след въвеждането на делегираните бюджети през 2008 г. с новите финансови правила за ЕРС по брой ученици в съответното учебно и детско заведение, в България се извърши „оптимизация на училищната мрежа“. Всъщност това е евфемизъм, а в действителност означаваше масово закриване на училища и детски градини, повечето от които общински! Причините бяха предимно финансови и демографски, но те са и взаимно обусловени. Ако това е била скритата цел на реформата, то тя е била успешна! Сега новото правителство на Бойко Борисов обяви образованието за приоритет! Това, разбира се, че значи повече пари, но да се надяваме, че не само! Защото със същата сила означава и добре работещ закон и нормативна база, която регламентира, регулира и стимулира системата! Защото това значи и съвременно училище със стандарт и условия, отговарящи на изискванията на новото време! Означава и добре подготвени млади преподаватели – хуманисти по призвание и духовна същност! Това означава и реално обхванати и обучаващи се деца между 5 и 16 годишна възраст, както повелява Конституцията на страната! Приоритетът следва да наложи  и съвременни методи на преподаване, да изисква  осъвременяване на научната информация в учебниците, да осигури съвременни технологии, материали и дидактически пособия! Наложително е да се усети държавната подкрепа и в далечните от София малки училища в малки и средни общини, в планински, полупланински, гранични и рискови райони на страната, където все още има деца и които имат право на образование в родно училище, в което с еднаква радост да изучават и официалния български и своя майчин език! Заявеният и заложен в управлението на страната приоритет предполага и ново, качествено отношение към образованието като цяло, което няма да се постигне само с увеличението на учителските заплати от 1–ви септември! Да, това е първа добра стъпка за първия учебен ден, но ние в ДПС сме достатъчно устойчиви във времето и ще следим с отговорност последващите мерки и действия в сферата, които трябва да бъдат оздравителни и стабилизиращи!

УВАЖАЕМИ КОЛЕГИ, 15-ти септември е общоприет празник в България! Нека покажем своята отговорност пред подрастващото поколение и утре всеки един от нас да посети едно училище! Нека да поздравим учениците и учителските колективи като доказателство за  промененото отношение към образованието и науката! Обезлюдена и бедна България е реална картина и реална опасност, ако днес не сме просветените държавници и не съумяваме да взимаме правилните решения, инвестирайки в образованието на децата ни! Дано училищният звънец утре отново ни вкара в час! Няма светлина в житейския ни път, ако не сме преминали през образованието и науката!

Пожелаваме на всички ученици и учители всеотдайност, повече воля и творчески подход! Честит празник и успешна нова учебна година!

Печат Е-мейл

alde party logoalde party manifesto

АЛДЕ
Либерален интернационал
Либсен
Европейски парламент
ЕС

Този уебсайт използва „бисквитки“ (cookies), за да анализира трафика и да персонализира съдържанието, което Ви предлага. Политика за поверителност